Watersector valt in de architectuurprijzen

De ondergrondse parkeergarage in Katwijk aan Zee, bijna onzichtbaar in de duinen, is gekozen uit de in totaal acht genomineerden. Een team van architecten, stedenbouwers, landschapsarchitecten en ingenieurs van Royal HaskoningDHV ontworpen en bouwden in opdracht van de gemeente Katwijk in twee jaar tijd de parkeergarage. Deze parkeergarage staat in de  nieuwe Nederlandse  traditie om te ‘bouwen met natuur’ als antwoord op  de stijgende zeespiegel en een kwaliteitsrijke kust. De Publieksprijs gaat dit jaar ook naar de Ondergrondse Parkeergarage Katwijk aan Zee.

Grensverleggend
Volgens juryvoorzitter Hanneke Groenteman is de parkeergarage grensverleggend omdat het niet alleen een excellent bouwwerk is, maar ook laat zien hoe Nederland in de toekomst om moet gaan met de inrichting van onze kust. De jury vindt de parkeergarage een ‘geweldig mooi object’, dat door zijn landschappelijke inpassing op krachtige wijze het dorp met de zee verbindt. Door de blik van straat te halen en vervolgens ondergronds de parkeercapaciteit te vergroten, is de karakteristieke boulevard behouden, en de identiteit van het dorp versterkt. 

Dubbelsprong
Tegelijk kunnen op deze manier meer mensen het strand en het winkelcentrum bezoeken, wat de lokale economie ten goede komt. De dubbelsprong die op deze manier is gemaakt, vindt de jury zeer inspirerend in het kader van het bouwen aan de kust, waar men toch vaak zwicht voor grootschalige ontwikkelingen, ten koste van het landschap.
Het gebouw zit zowel boven- als ondergronds goed in elkaar; de verlichting, de looplijnen, de positie van de kolommen – over elk detail is nagedacht en de uitvoering is nagenoeg vlekkeloos. De jury ziet in dit project het bewijs dat je met vereende krachten meer kunt bereiken dan vanuit afzonderlijke disciplines; ook wat dat betreft is dit project voorbeeldstellend.

Rustig en transparant
 “Een prachtig gebouw, prettig om te verblijven, rustig en transparant – je waant je bijna buiten”, aldus de jury over het nieuwe KWR-gebouw in Nieuwegein. Het gebouw was een van de in totaal acht genomineerde projecten en is winnaar in de categorie Stimulerende Omgevingen. Deze categorie richt zich op wijze waarop het gebouw bijdraagt aan verbetering van de gehuisveste functies; in het geval van een kantoor het verbeteren van de werkprestaties. Het nieuwe KWR-gebouw is ontworpen als transparant paviljoen in het groen, met een sterke relatie tussen binnen en buiten. Het doel was een lichte en aangename werkomgeving te creëren, gericht op flexibel gebruik, interactie en kennisdeling. Daarin is het ontwerp geslaagd, volgens architect Von Meding: “KWR bewijst dat een kantoor op een bedrijfsterrein, een veel voorkomende maar enigszins veronachtzaamde opgave, toch een heel bijzonder gebouw kan zijn. Een prachtig gebouw, prettig om te verblijven, rustig en transparant – je waant je bijna buiten.” 

Doordacht
De jury prijsde de consistentie waarmee het concept van het kantoor rond een centraal atrium met trappartij is uitgewerkt. “Van de positie van het gebouw op het terrein tot de ‘klinische’ uitstraling, die wonderwel aansluit bij de functie van het laboratorium; het gebouw is van het begin tot eind doordacht.” KWR-directeur Wim van Vierssen beaamt dat: “Vanaf het allereerste begin was het de bedoeling een gebouw neer te zetten waarin onze mensen graag willen werken. Dat is gelukt, en we zijn dan ook bijzonder trots dat we juist in de categorie Stimulerende Omgevingen gewonnen hebben.”

Lees hier het volledige juryrapport.