Waterschap Vechtstromen strooit krijt tegen slib

In de vijvers aan de Mozartlaan/Wierdensestraat in de Almelose Aalderinkshoek en in de vijvers Hasseler Es en Salamanderstraat in Hengelo is op dit moment een sliblaag van zo’n veertig centimeter aanwezig. “Met behulp van coccolietenkrijt hopen we het slib in drie jaar tijd met vijftig tot zeventig procent te verminderen”, vertelt Gert Borghuis, gebiedsbeheerder bij het waterschap Vechtstromen. “Proeven in België hebben uitgewezen dat dit haalbaar is.”

Baggeren
Borghuis werd in een overleg met hengelsportvereniging Ons Genoegen in Hengelo  op het spoor van coccolietenkrijt gezet. “Nu we als waterschap het beheer van de vijvers van gemeenten hebben overgenomen, gaat er veel geld en tijd zitten in het baggeren van de vijvers. Er zijn aanwijzingen dat de dikte van de sliblaag kleiner wordt als je een paar zakken coccolietenkrijt in het water gooit. Dan is er dus minder vaak onderhoud nodig. Ook zou het wellicht blauwalgenproblemen verminderen. Dit scheelt enorm veel geld.”

Diep in het slib
Borghuis en zijn collega’s namen het krijt vanochtend in zakken mee op een motorboot en strooiden het voor de boot uit. Borghuis: “Door het draaien van de motor verwervelt het krijt homogeen door de vijver. Die kleurt daardoor wit. Dat blijft er ongeveer een week zo uit zien. Geleidelijk zakt het krijt naar de bodem om daar tot vijftien centimeter diepte in het slib te dringen. Daar gaat het zijn werk doen: het verteren van organisch materiaal.”


Coccolietenkrijt
Coccolietenkrijt is een poreus krijt (calciumcarbonaat), afkomstig van fossiele skeletten van afgestorven algen die zich miljoenen jaren lang ophoopten op de zeebodems. Doordat het krijt zich verbindt met zuurstof, kunnen zich grote hoeveelheden bacteriën op de slibmassa vestigen. Die bacteriën breken het slib af op een actieve, aërobe en dus niet-giftige wijze.

Nulmeting
Na de tip van de sportvissers stelde Borghuis een werkgroep samen met sportvisserij Nederland, sportvisserij Oost-Nederland, de hengelsportvereniging Hengelo, ingenieursbureau Tauw en het waterschap. Het uitstrooien van het krijt is de eerste concrete actie. 
Borghuis: “Sportvisserij Oost-Nederland verzorgde een nulmeting qua visstand en het waterschap een nulmeting voor de waterflora van de betreffende vijvers. We blijven dit monitoren zodat we precies zien wat er gebeurt.” 
Het laboratorium van Waterschap Vechtstromen gaat de waterkwaliteit en slibvorming in de vijvers monitoren, Tauw stelt het rapport op. Naar verwachting worden de resultaten in oktober/november bekend gemaakt. 
Eerdere proeven van Sportvisserij Nederland met coccolietenkrijt in een kasteelvijver in Limbricht en in het Blekven in Moergestel en een literatuurstudie van Tauw gaven positieve resultaten. 

Miljoenen bespran
Waterschap Vechtstromen is volgens Borghuis het eerste waterschap in Nederland dat met coccolietenkrijt experimenteert. “Het zou heel wenselijk zijn als de pilot een positief resultaat heeft en andere waterschappen dit ook kunnen gaan toepassen. Je kunt mogelijk met dit krijt miljoenen besparen op baggerkosten.”