Begin 2019 zijn Waterschap Vallei en Veluwe en Wateropleidingen een samenwerking gestart om Yahia Sermini te begeleiden naar een baan. Yahia is in Syrië afgestudeerd als milieu engineer en vanwege de oorlog gevlucht naar Nederland. In dit traject loopt hij stage op een zuivering, terwijl hij de opleiding Techniek Afvalwaterzuivering (TAZ) volgt bij Wateropleidingen.

Yahia heeft goed begrip van de Nederlandse taal, maar de communicatie bleek een struikelblok vanwege de gebruikte vaktermen op een zuivering. Naast zijn stage volgt hij daarom de opleiding Techniek Afvalwaterzuivering (TAZ) en krijgt hij extra begeleiding buiten de lessen om. In deze video delen Yahia, Jan Visser (Waterschap Vallei en Veluwe) en Jack Jonk (Wateropleidingen) hun ervaringen over dit traject:


Opleidingsplekken voor social return trajecten
Wateropleidingen vindt het belangrijk dat iedereen mee kan doen in de samenleving en perspectief heeft op werk en inkomen. Daarom bieden we opleidingsplekken aan werklozen, vluchtelingen met een verblijfsvergunning en andere mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt die in de watersector willen werken. Onze opleidingen zijn vaak een functie-eis en zo willen we de drempel verlagen om dit diploma te halen. In 2019 hebben we ons als doel gesteld om vijf opleidingsplekken beschikbaar te stellen in onze (basis)opleidingen voor drinkwaterproductie en -distributie, afvalwaterzuivering en waterbeheer. De deelnemers moeten een gedegen technische achtergrond en voldoende kennis van de Nederlandse taal hebben om de opleiding succesvol te kunnen afronden.

Contact
Wateropleidingen komt graag in contact met partners uit de watersector die een soortgelijk traject willen starten. Neem hiervoor contact op met Claudia Peters.