Waterschap Aa en Maas investeert in extra transportcapaciteit afvalwater Danonefabriek

Volgens Danone gaat het om de grootste investering die het bedrijf ooit in Europa heeft gedaan. Daarmee speelt het bedrijf in op de groeiende vraag naar babymelkpoeder uit China. Na een reeks voedselschandalen is in China het vertrouwen in babyvoeding van eigen bodem ver te zoeken. In 2008 werden in de Volksrepubliek tienduizenden baby's ziek na het drinken van met melamine vergiftigde babymelk. Zeker zes zuigelingen overleden. Daarom slaan Chinezen ook in Nederland op grote schaal pakken Nutrilon in om naar het thuisland te sturen. 

Infrastructuur 
De bouw van de nieuwe fabriek zorgt voor een grote toename van de afvalwaterstroom. Waterschap Aa en Maas bereidt daarom nu de aanleg voor  van extra transportcapaciteit voor afvalwater van rioolgemaal Haps naar de rioolwaterzuiveringsinstallatie (rwzi) Land van Cuijk. Waar mogelijk realiseert het waterschap de nieuwe infrastructuur in het tracé van de bestaande transportleiding. 

Aanbesteding
Volgens planning wordt de uitvoering van de aanleg in het tweede kwartaal van 2016 aanbesteed. In het tweede kwartaal van 2017 moet de nieuwe transportleiding in gebruik zijn. De totale begrote investering bedraagt € 2,7 miljoen. Peter van Dijk, lid van het dagelijks bestuur van het waterschap meldt in een persbericht dat de investering zorgt voor het transport en de verwerking van grote hoeveelheden afvalwater van regionaal bedrijvenpark Laarakker. “Afvalwatertransport en verwerking zijn vaak niet zichtbaar, maar wel essentieel en belangrijk voor maatschappelijke en economische belangen. En voor een gezonde leefomgeving voor mens, plant en dier. Bovendien haalt het waterschap energie en grondstoffen (zoals fosfaat) uit het afvalwater voor duurzame toepassingen”, aldus Van Dijk.