Wateropleidingen en Wereld Waternet versterken Zuid-Afrikaanse watersector

“Zo gaan we bijvoorbeeld met Wateropleidingen en het waterbedrijf van Kaapstad 15 pilot demonstratieprojecten opzetten om innovatieve technieken te laten zien aan Zuid-Afrikaanse waterbedrijven. En in Pretoria ontwikkelen we samen met Wateropeleidingen en de Tshwane University of Technology een HBO deeltijdopleiding voor mensen die al op een afvalwater- of drinkwaterzuivering werken, zodat ook zij een erkend diploma kunnen halen op bachelorsniveau “, aldus strategisch adviseur externe betrekkingen, Lisette Hombergen, van Wereld Waternet.

Beleid afstemmen

De twee organisaties werken al geruime tijd samen in Zuid-Afrika aan het versterken van de watersector, maar gaan nu het beleid nog meer op elkaar afstemmen. Kenneth Comvalius, directeur van Wereld Waternet, verwacht dat kennisoverdracht een nieuwe dimensie zal krijgen. “Deze samenwerking zal ons helpen om effectiever te zijn in onze kennisoverdracht. En het zal onze partners efficiënter laten leren”, aldus Comvalius.

Trainingen ontwikkelen

De twee organisaties combineren praktische kennis over de hele watercyclus met de didactische vaardigheden van Wateropleidingen. Naast het ontwikkelen van trainingen gaan beide partijen informatie, materialen en publicaties uitwisselen op hun vakgebied. Ook zullen ze gezamenlijk stappen ondernemen om watertrainingscentra te ontwikkelen in Afrika. “In de toekomst willen wij ook activiteiten ontplooien in de landen rondom Zuid-Afrika”, aldus Hombergen.