WaterForum Magazine, mei 2014

Nederland profileert van overschatte reputatie
De reputatie van Nederland als waterkundige grootheid is in het buitenland onverminderd sterk. Maar klopt dit beeld met de werkelijkheid? Marnix de Vriend, adviseur watermanagement, pleit voor eerlijke communicatie over de tekortkomingen van ons eigen waterveiligheidssysteem. “Onze internationale reputatie is vaak terecht goed, maar soms ook beter dan we verdienen. Zelfgenoegzaamheid verblindt”, meent consultant Marnix de Vriend van Aquae en Aqua-d consult bv.
Is Somerset Levels nog wel houdbaar
Wekenlang stond het Engelse poldergebied Somerset Levels onder water. Met nog meer stormen op komst, klonk het op enig moment vanuit de lokale burgers en politici: “Call in the Dutch”. Maar het bleef bij 20 pompen en vier dijkinspecteurs. Een plan om de geteisterde vlakte tegen nieuwe extreme regenval te beschermen kost 100 miljoen pond. Het is maar de vraag of dat geld er gaat komen. Hoever moet de overheid gaan in de bescherming tegen overstromingen als gevolg van een extreme weersituatie. Of is het beter om overstromingen gewoon te accepteren. Nederland geeft verhoudingsgewijs veel meer uit aan waterveiligheid maar via een achterdeur – met de komst van op risico gebaseerd  veiligheidsnormen – ontkomt ook Nederland niet aan de vraag of overstromingen tot op zeker hoogte onvermijdelijk zijn.
Assestmanagement leidt tot meer doelmatigheid rioleringsbeheer
De zoektocht naar het optimum tussen de kosten en de kwaliteit van de riolering is de uitdaging waar de Nederlandse rioolbeheerders anno 2014 voor staan. Door de opkomst van ‘assetmanagement’ valt nog veel winst te behalen, stellen verschillende experts op rioleringsgebied.
De opkomst van assetmanagement in de rioolzorg kan de kosten voor rioolonderhoud minimaliseren zonder in te boeten op de bedrijfszekerheid van het stelsel. Door heel bewust keuzes te maken op het gebied van investeringen en onderhoud kan de verhouding tussen kwaliteit en kosten worden verbeterd, stelt consultant en directeur van Rolsch Assetmanagement Ronald Laverman. ‘Daarvoor moet je eerst de kwaliteit van ieder riool in kaart brengen en langs een meetlat leggen zodat je eenduidig kunt bepalen hoe de kwaliteit zich in de tijd ontwikkelt en waar het individuele riool staat.
Lees het hele artikel in pdf 
Verder in dit Magazine: 
Het NWP bestaat 15 jaar – Lennart Silvis kijkt naar de kansen voor de watersector, Rotterdam als trendsetter en laboratorium en onze vaste rubrieken : de Column van Jac van Tuijn, Over de Vloer met Rob Schoon en in Mens in beeld dit keer Roeland Allewijn, Directeur veiligheid en watergebruik bij Rijkswaterstaat.
Wilt u het hele magazine lezen? 
Vraag dan een proefexemplaar aan of neem direct een abonnement!
Waterforum Magazine beleeft zijn 10de jaargang, vanwege dit jubileum kunt u nu een jaarbonnement (incl. inlog voor het archief op www.waterforum.net) afsluiten  voorslechts  € 39,95 (incl. BTW)
Stuur een email aan secretariaat@waterforum.net ovv abonnement of proefexemplaar met uw adresgegevens of bel naar 015-3617433