Waterdivisie van Grontmij verwacht winst en groei onder Sweco

Voor 354 miljoen euro is Sweco eigenaar geworden van het Nederlandse advies- en ingenieursbureau dat in 2011 serieus in de problemen raakte door buitenlandse overnames. Er volgde een onzekere periode met bestuurswisselingen, massaontslagen, uitgifte van nieuwe aandelen en het tevergeefs wachten op het aantrekken van de markt.

Michiel Jaski en Tomas Carlsson bezegelen de overname met een ferme handdruk. Foto: Grontmij.

Overname
In juni van dit jaar maakte de Nederlandse topman Michiel Jaski bekend dat hij in gesprek was met het Zweedse adviesbureau. Sweco-topman Tomas Carlsson toont zich verheugd over de aankoop van het Nederlandse ingenieursbureau. Met de overname ontstaat het  grootste advies-en ingenieursbureau van Europa, een bedrijf met 14.500 medewerkers en een omzet van 1,7 miljard euro. Jaski, die Grontmij de afgelopen jaren uit het slop trok maar niet kon voorkomen dat de winst achterbleef, zal op termijn het concern verlaten.

Aanvullende expertise
Directeur Nederland Ton de Jong ziet als gevolg van de overname volop mogelijkheden in de internationale watersector: “Samen kunnen Sweco en Grontmij grotere en complexere opdrachten aannemen door het combineren van expertise.” Ook geografisch vullen de orderportefeuilles van de bedrijven elkaar aan. Sweco is vooral actief in Noord- en Oost-Europa, terwijl Grontmij met name aan de slag is in West-Europa, Turkije en China. Het samengestelde concern zal actief zijn in vijftien verschillende landen.

Business-as-usual
Voor klanten zal het na de overname, volgens De Jong, ‘business-as-usual’ zijn. “Ook onder de naam Sweco blijft de klant centraal staan. Klanten kunnen er van profiteren om met het grootste en meest toonaangevende advies- en ingenieursbureau van Europa te werken. Samen zijn we in staat om onze klanten nog beter te bedienen en complexe en uitdagende projecten op ons te nemen.”

Directeur Ton de Jong verwacht ‘beperkte personele gevolgen’. Foto: Grontmij.

Ontslagen
Op de vraag of er ontslagen zullen volgen, antwoordt De Jong: “ Vanwege de beperkte geografische overlap van Sweco en Grontmij zullen er beperkte personele gevolgen zijn. Op het hoofdkantoor in De Bilt en voor de collega’s in in Zweden zullen wel ondersteunende en overlappende functies gaan verdwijnen.“

Waterkennis
In een bedrijfsfilm laat Sweco zien dat zij zich richten op het ontwerpen van duurzame steden van de toekomst. Als het gaat om water- en milieuprojecten heeft het Zweedse bedrijf meer dan honderd jaar ervaring. De activiteiten bestaan onder meer uit watervoorziening, afvalwaterbehandeling, urban water management en grondwater-management. Onlangs nog kreeg het bedrijf de opdracht voor het bouwen van drie afvalwaterzuiveringen in Oost-Europa.