Waterdiefstal in Franse Alpen leidt tot rel

In de Jura in de Alpen heerst deze zomer droogte. Daarom moet de Zwitserse luchtmacht 20.000 koeien in het westen van het land met helikopters met water verzorgen. In plaats van dat water uit de Zwitserse meren te halen, koos de luchtmacht voor het dichterbij gelegen Lac des Rousses in buurland Frankrijk. Het leverde de piloten een kwartier tijdwinst op per vlucht. 

Badgasten
De Franse autoriteiten wisten van niets totdat badgasten die Zwitserse helicopters in camouflagekleuren af en aan zagen vliegen alarm sloegen. Ze zagen hoe met oranje tanks aan een touw alsmaar water uit het meer werd gehaald. Het zou gaan om duizenden liters. 

Waterdiefstal
De burgemeester van een Franse gemeente aan de Lac des Rousses gaaf aan van niets te weten en dit “niet normaal” te vinden. Temeer daar de eigen inwoners slechts beperkt water mogen gebruiken vanwege de droogte. “De Zwitsers stelen frans water om hun koeien te laten drinken”, kopte de Franse krant Le Parisien verontwaardigd. 

Vergunning
De Zwitserse autoriteiten gaven aan van de Fransen een vergunning te hebben gekregen om over Frans grondgebied te vliegen. Over de onttrekking van water was in deze vergunning echter niets vastgelegd.