Doordat waterbouwers veel buiten werken kan er doorgewerkt worden, maar de vraag is hoe lang de orderportefeuilles gevuld blijven (foto: Rijkswaterstaat).

Uitgestelde investeringen door de coronapandemie en de stikstofproblematiek leiden in de Nederlandse waterbouwsector tot veel onzekerheid over de toekomst. Beide hebben namelijk een effect op de aanbestedingsportefeuilles in 2021. Doordat waterbouwers veel buiten werken kan er weliswaar doorgewerkt worden, met name op de grotere projecten. Maar de vraag is hoe lang de orderportefeuilles gevuld blijven.

“We zien een omzetafname en we verwachten de komende twee jaar kleinere orderportefeuilles”, zegt Andrea Vollebregt, directeur Vereniging van Waterbouwers. “Door de coronapandemie moesten veel waterbouwbedrijven snel aanpassingen verrichten om de projecten voort te kunnen zetten onder beperkende maatregelen. De bedrijven konden hierdoor hun werkzaamheden blijven uitvoeren, al vergt de nieuwe situatie wel wat aanpassingen in de praktijk.” Dat blijkt uit een enquête die de vereniging heeft gehouden onder haar leden.

Extra maatregelen
“Voor de internationaal opererende leden is de wisseling van de crew in het buitenland de afgelopen maanden problematisch gebleken”, vervolgt Vollebregt. “In Nederland geven de ledenbedrijven aan minder mensen op kantoor te hebben, zijn de instructies bij bouwpartners en leveranciers aangescherpt en levert het digitale (samen)werken soms vertraging op. Daarnaast werd medewerkers gevraagd om zoveel mogelijk met de eigen auto naar de bouwplaats te komen, zijn er minder personen op de bouwplaats aanwezig en is de planning aangepast. Hierdoor was het mogelijk om de afgelopen maanden veilig door te bouwen en projecten op tijd of slechts met beperkte vertraging op te leveren.” De extra maatregelen zorgden ook voor extra kosten, benadrukt zij.

Minder aanbestedingen
In de periode maart t/m september 2020 werd bij de waterbouwbedrijven een afname in de omzet gesignaleerd van 10 tot 20 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Ook liep de orderportefeuille terug. Er werden in oktober, november en december 10 tot 20 procent minder aanbestedingen aangeboden ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Voor 2021 verwacht meer dan de helft van de waterbouwbedrijven dat deze cijfers voorlopig nog zullen aanhouden en dat het nog even duurt voordat de sector weer op volle kracht draait.

(bron: Vereniging van Waterbouwers)