Met de campagne protesteren de drinkwaterbedrijven tegen verhoging van de BTW. (Bron: Vewin).

De maat is vol. In koeienletters plaatste de Nederlandse waterbedrijven die boodschap woensdag 24 oktober met paginagrote advertenties in alle landelijke kranten. De waterbedrijven protesteren daarmee tegen de voorgenomen btw-verhoging van 6 naar 9% op drinkwater. Voor een eerste levensbehoefte, zoals drinkwater, is een dergelijke verhoging onacceptabel, aldus de vereniging van drinkwaterbedrijven Vewin.

In het huidige Belastingplan staat dat het kabinet het lage btw-tarief per 1 januari 2019 wil verhogen van zes naar negen procent. De verhoging zou niet alleen gaan gelden voor kraanwater, maar ook voor andere boodschappen in de supermarkt. Vewin heeft al eerder geprotesteerd tegen het voornemen van het kabinet, maar grijpt nu nog een laatste kans. De plannen zijn immers nog niet definitief want ze moeten nog goedgekeurd moet worden door de Eerste en Tweede Kamer.

Verlaging Belasting op Leidingwater
“Als de geplande btw-verhoging doorgaat, betekent dit dat de belasting op drinkwater in twintig jaar tijd van 15 naar bijna 30 procent is gestegen”, zegt Vewin-voorzitter Peter van der Velden tegen de NOS. Vewin wil dat het kabinet de verhoging van de btw op drinkwater compenseert via een verlaging van de Belasting op Leidingwater (BoL). Door op grote schaal aandacht te vragen voor het onderwerp hoopt de sector het tij te keren.

Flessen water
Daarnaast steekt het de waterbedrijven dat de belasting op flessen water wordt verlaagd. Volgens Vewin valt die aanpak niet te rijmen met duurzaam beleid. Journalist Mathijs Bouman zei gisteren in Nieuwsuur dat hij van mening is dat Vewin krokodillentranen huilt. Volgens Bouman is de daadwerkelijke verhoging voor huishoudens miniem. Volgens hem gaat het voor een huishouden met vier personen om 0,60 cent per maand. Hij stelt dat niemand voor dat bedrag zal overstappen van kraanwater naar flessen water.

Prijsstijging
Drinkwaterbedrijven spannen zich in drinkwater van uitstekende kwaliteit te leveren tegen zo laag mogelijke tarieven. Maar zij moeten ook steeds meer investeren om de consumenten van schoon water te voorzien. Het zuiveren van grond- en oppervlaktewater vereist steeds meer inspanningen. Het (internationale) bedrijfsleven pleit overigens al jaren voor het verhogen van de prijs van drinkwater ten behoeve van investeringen in de infrastructuur.