Overstromingen zijn al lang een grote zorg voor Europa, maar door het toenemende bewustzijn en bewijs van de impact van klimaatverandering staat overstromingsbeheersing nu hoog op de agenda van plaatselijke en landelijke overheden in het hele continent. Aankomende oktober ontmoeten belanghebbende elkaar op Floodex Europe om ideeën, zorgen en oplossingen te delen tijdens de Amsterdam International Water Week in de RAI in Amsterdam.

‘Er wordt op alle niveaus over gesproken dat er veel meer actie ondernomen moet worden,’ zegt Annette Bos, Group Director Water bij RAI Amsterdam. De noodzaak om oplossingen en ervaringen te delen is groter dan ooit tevoren. De nieuwe internationale vakbeurs Floodex Europe, die later dit jaar wordt georganiseerd naast Aquatech Amsterdam, voorziet in deze behoefte.

Het nieuwe concept bouwt voort op overduidelijke interesse voor overstromingsmanagement die al bestond bij deelnemers van Aquatech Amsterdam. ‘De interesse was al aanwezig bij het publiek dat het evenement bezoekt en is nog verder gegroeid door toevoeging van het Amsterdam International Water Week Congres,’ zegt Marieke Leenhouts, Exhibition Director van Floodex Europe. ‘Tijdens de vorige editie hebben we onze exposanten en bezoekers geïnterviewd en ontdekten we dat een groot aantal van hen specifiek geïnteresseerd is in dit onderwerp,’ zegt ze.

Platform voor partnerschappen en projecten
Water is een breed terrein met veel prangende kwesties. ‘Er zijn zo veel verschillende, dringende thema’s die nu overal erg hoog op de agenda staan,’ zegt Bos. Dit was de aanleiding om een vakbeurs toe te voegen met een eigen identiteit, om overstromingsgevaar de aandacht te geven die het verdient. Deze zet leverde de interesse en de steun op van organisaties en verenigingen die zich richten op waterbeheer, wateroverlast en overstromingsbeheersing. ‘We hebben diverse organisaties kunnen bereiken,’ zegt Bos. Enkele voorbeelden: de Unie van Waterschappen (UvW), de Engelse Association of Drainage Authorities (ADA) en de Europese Unie van Waterschappen (EUWMA).

De vakbeurs wordt opgebouwd rond de traditionele exposantenstands, maar er liggen al extra elementen klaar om ervoor te zorgen dat zowel exposanten als bezoekers zo veel mogelijk uit de vakbeurs kunnen halen. Vooral de Floodex Stage zal prominent aanwezig zijn op de beursvloer. ‘Met de Floodex Stage voegen we kennisuitwisseling en inspiratie aan het evenement,’ zegt Leenhouts. Ze merkt dat er bij overstromingsoplossingen vaak veel meer nodig is dan alleen de individuele producten die door bepaalde bedrijven worden aangeboden. ‘Met Floodex Europe creëren we een kans om op een heel ander niveau ideeën uit te wisselen voor leveranciers van oplossingen, overheden en watermanagers die zoeken naar antwoorden,’ voegt ze daaraan toe.

De Floodex Stage vormt ook een belangrijk platform voor partners om hun ervaringen te delen. Vooral EUWMA brengt input mee van haar verschillende landelijke leden. ‘De EUWMA heeft verenigingen in heel Europa die hun respectievelijke expertise meebrengen naar de beurs om anderen de kans te geven van hun ervaringen te leren,’ zegt Leenhouts.
Tijdens Floodex Europe is er ook speciale aandacht voor overstromingsmanagement-projecten. ‘Zowel op de beursvloer als op de Floodex Stage zijn complete projecten te zien die meestal worden gerealiseerd door een partnerschap of een consortium van bedrijven,’ zegt Leenhouts. Doel is om een compleet beeld te geven van huidige oplossingen. ‘Het totale plaatje,’ zegt ze, en ze wijst erop dat dit een van de belangrijke manieren is waarop de show het gebruik en de integratie van innovaties zal helpen stimuleren.
Het nieuwe concept biedt een focus voor het belangrijke terrein van overstromings-beheersing, maar Floodex Europe vindt vooral plaats als onderdeel van het grotere aanbod van RAI Amsterdam. Watergerelateerde onderwerpen worden steeds meer erkend als zijnde verbonden met in plaats van onafhankelijk van elkaar, merkt Bos. ‘We willen de wereld platforms bieden om elkaar te ontmoeten en te leren over alle uitdagingen met betrekking tot water en de oplossingen die wereldwijd beschikbaar zijn om plaatselijke uitdagingen het hoofd te bieden,’ zegt ze.

Gratis toegang tot Floodex (en Aquatech)
Toegang tot FLoodex Europe is gratis na online voorregistration. Een badge voor Floodex geeft ook gratis toegang tot Aquatech Amsterdam.
Registration Floodex >>

Aquatech Global Events
Established in 1964, Aquatech Global Events organises the world’s leading trade events in the process, drinking and waste water technology sectors in Europe, China and Mexico. The well-established format covers the following segments: Transport and Storage, Water Treatment, Point of Use, Process Control and Technology & Process Automation. Aquatech Global Events are visited by professionals from all parts of the water industry and attract policy-makers, top-level businesses, specialists, and those who apply the technology in practice. Forthcoming events include Aquatech China 2017 (7-9 June 2017), Aquatech Mexico 2017 (5-7 September 2017) and Aquatech Amsterdam 2017 (31 October, 1-3 November 2017).

Floodex Europe
Organised jointly by RAI Amsterdam and Indigo Media & Events, organiser of Floodex UK, the first Floodex Europe exhibition will be held on 31 October and 1 November 2017, during the fourth Amsterdam International Water Week (30 October – 3 November 2017). The inaugural Floodex Europe event is expected to draw at least 2000 visitors, with some 80 international exhibitors over a minimum of 2000 square metres of show floor. For more information, see www.floodexeurope.com

Upcoming events
Aquatech Mexico 2017: 5-6-7 september 2017
Floodex Europe 2017: 31 oktober & 1 november 2017
Aquatech Amsterdam 2017: 31 oktober , 1-2-3 november 2017
Amsterdam International Water Week 2017: 30 oktober , 1-2-3 november 2017
Aquatech China 2018: 31 May – 2 juni 2018