De finale WIS Award van 9 oktober is voorlopig uitgesteld. (Beeld: Water Alliance).

Water Alliance stelt de finale van de innovatieprijs WIS Award uit in verband met de actuele RIVM-richtlijnen. Op 9 oktober zou in Leeuwarden een evenement plaatsvinden, waarbij deelnemers, jury en vakjournalisten in een studio aanwezig zouden zijn, terwijl anderen de finale online zouden volgen. “Door de nieuwe richtlijnen, waarvan wij de noodzaak uiteraard begrijpen, is dat niet meer verantwoord. We zullen ons de komende weken beraden op de verdere opties”, aldus woordvoerster Agnes Dirksen van de Water Alliance.

De WIS Award is de innovatieprijs die de Water Alliance (meestal) jaarlijks uitreikt. Nederlandse watertechnologiebedrijven met een bijzondere innovatie presenteren hun product voor een breed publiek en een jury en de uiteindelijke winnaar ontvangt marketing-ondersteuning ter waarde van 10.000 euro én een flinke dosis vrije publiciteit. Eerdere winnaars zoals onder andere het Leeuwarder bedrijf Hydraloop braken na het winnen van de finale internationaal door.

Waterforum-stemmen

De finale 2020 zou  9 oktober worden gehouden in Studio Z in Leeuwarden. Namens de lezers van Waterforum zou waterjournalist Jac van Tuijn de stemmen uitbrengen. In het bericht ‘Douze points from Waterforum go to…’ beschrijft hij de innovaties van de zeven finalisten en riep hij de lezers op om voor 28 september hun stem uit te brengen.

Opties

Water Alliance onderzoekt nu de diverse opties. Dirksen: “We kunnen het evenement eventueel verschuiven naar een andere datum. Wanneer dat binnen afzienbare tijd zou zijn is dat goed nieuws, want dan gaat het met de coronasituatie in heel Nederland de goede kant op. Mocht dat toch allemaal erg lang duren, kunnen we overwegen om de finale helemaal online te organiseren. De zeven finalisten die we dit jaar hebben, zijn er sowieso helemaal klaar voor om hun innovatie aan de wereld te presenteren en wij gunnen ze heel graag dat podium.” In welke vorm de bekendmaking wel gaat plaatsvinden, is nog onbekend.