Harry van Dalfsen, oprichter en technisch directeur van Wafilin Systems (links), en programmamanager Energie Efficiëntie Erik Koops van Avebe zijn zichtbaar blij met de uitverkiezing. Zij trotseren de kou in de tuinen van Paleis Soestdijk (foto: Eric de Vries).

Membraanexpert Wafilin en aardappelzetmeelproducent Avebe zijn samen verkozen tot Water Innovator of the Year 2021. Die eretitel verdienden zij met het innovatieve DuCam-proces, waarbij aardappelsap duurzaam wordt geconcentreerd. Inmiddels kijkt Wafilin ook naar toepassingen van dit concentratieproces in andere branches, die nu nog thermisch indampen.

Wafilin en Avebe bedachten samen een duurzame alternatieve route voor indampen. Het Ducam-proces, wat staat voor Duurzaam Concentreren van Aardappelsap met Membranen, gebruikt membraantechnologie om aardappelsap te concentreren. Daardoor is veel minder energie nodig voor eiwitwinning en indamping. Bovendien kan het water worden hergebruikt. Het proces was volgens jury en publiek van het Watervisieplatform de innovatie met de meeste impact. ‘De combinatie van het doorzettingsvermogen van Avebe en de intensieve proceskennis van Wafilin leidde tot een samenwerking die grote stappen zet in energiebesparing en waterterugwinning’, aldus de jury. ‘Deze innovatie is niet alleen relevant voor Avebe, maar ook voor heel veel vergelijkbare scheidingsprocessen.’
Tekst loopt door onder de illustratie

Bij de verwerking van de zetmeelaardappelen is het winnen van het aardappeleiwit uit het aardappelsap en de verdere verwerking van het aardappelsap een energie-intensief proces. Het indikken van het aardappelsap met membranen bleek dé kostenbesparende mogelijkheid te zijn, resulterend in een vermindering van de CO2-emissie met 13.000 ton/jaar. Daarnaast wordt bespaard op het gebruik van bedrijfswater, doordat via het membraanproces water uit de aardappel gebruikt kan worden als proceswater (bron: Wafilin/Avebe).

De competitie
Avebe en Wafilin namen het bij de verkiezing op tegen VSGM, dat rioolslib omzet in een grondstof voor de cementindustrie en MEZT, dat bipolaire elektrodialyse inzet voor het afscheiden van ammoniak en grondstoffen uit mest. Juryleden Niels Groot (Dow Terneuzen), Roy Tummer (VEMW), Jan Willem Mulder (Evides Industriewater) en Duska Disselhoff (AquaVentures) hadden de zwaarste stem in de verkiezing. Maar ook het online publiek kon zijn stem uitbrengen.

Watervisie
De Water Innovator of the Year-verkiezing is onderdeel van het Watervisie Congres, dat donderdag 11 februari werd uitgezonden vanuit de Oranjerie van Paleis Soestdijk. De samenwerkingspartners Evides Industriewater, VEMW en Industrielinqs Pers en Platform brachten daar diverse stakeholders uit de industriële waterwereld bijeen om via een live talkshow te discussiëren over de huidige en toekomstige waarde van water.