‘Waddenkoningin’ Lutz Jacobi nieuwe directeur Waddenvereniging

Per 1 mei wordt voormalig PvdA-Kamerlid Lutz Jacobi directeur van de Waddenvereniging. Daarmee volgt zij Arjan Berkhuysen op, die eind vorig jaar afscheid nam. Jacobi heeft zich de afgelopen jaren als Tweede Kamerlid al vaak hard gemaakt voor de Waddenzee. Zo was zij een uitgesproken tegenstander van gaswinning in het gebied.

Voorzitter Kim van Nieuwaal van de Waddenvereniging is erg verguld: “Een onvermoeibare en verbindende strijder voor het wad, los van politieke kleur”, zo typeert hij de nieuw aangetrokken directeur. “We zullen haar vaardigheden en netwerk goed kunnen gebruiken bij het nadenken over de nieuwe beheerautoriteit die er gaat komen. Bovenal zijn we blij dat we met Jacobi iemand hebben gevonden die weet uit te dragen dat het wad van heel Nederland is.”

Altijd al gepassioneerd
Lutz Jacobi werd geboren in Katlijk en volgde na de havo de lerarenopleiding Nederlands en Gezondheidskunde. De Friezin kwam in 2006 namens de PvdA in de Tweede Kamer. Voor die tijd was zij directeur van de nieuw gevormde GGD Fryslân. Jacobi is altijd al gepassioneerd over de Wadden. “Ze noemden mij vroeger een beetje spottend de Waddenkoningin. Ik ben er trots op, omdat ik de Wadden belangrijk vind”, aldus Jacobi. “Ik vind het geweldig dat ik me nu als directeur van de Waddenvereniging met een bevlogen team én samen met bewoners, ondernemers en liefhebbers mag gaan inzetten voor het gebied dat me zo nauw aan het hart ligt.”