Vrijwel geen bacteriëngroei in leidingnet

De onderzoekers keken naar bacteriepopulaties op sediment (losse deeltjes) in het leidingnet. Uit eerdere rapporten bleek al dat die losse deeltjes in het net een belangrijke plek voor bacteriën zijn om aan te hechten. Gang Liu, werkzaam bij Oasen, is een van de onderzoekers. Oasen wil betrouwbaar drinkwater maken en leveren. Daarom vindt het drinkwaterbedrijf het belangrijk om goed begrip te hebben van bacteriegroei op deeltjes en hoe deze deeltjes zich verspreiden door het leidingnet. 

Weinig bacteriegroei
Voor het onderzoek werden leidingen met drinkwater uit duinwater, leidingen met drinkwater uit oppervlaktewater en een reservoir waarin beide soorten samen komen onderzocht. Uit het onderzoek blijkt dat de verdeling van verschillende (goedaardige) bacteriesoorten niet sterk verandert na de zuivering in het distributiegebied. Wel blijken de soorten populaties in de twee drinkwatersoorten sterk te verschillen. Omdat het water biologisch stabiel is – het bevat dus weinig voedingsstoffen – is er weinig bacteriegroei tijdens het transport. 

Betrouwbare kwaliteit
Voor Oasen bevestigt dit onderzoek dat het goed is om te zorgen voor zo min mogelijk deeltjes en voedingsstoffen in het drinkwater en het leidingnet. Hierdoor blijft het drinkwater ook tijdens het transport in het leidingnet van goede en betrouwbare kwaliteit. 

Lees hier het onderzoek