Het nieuwe VN-Klimaatcentrum komt onder meer in het duurzame kantoorgebouw van Energy Academy Europe op de Zernike Campus in Groningen (foto RUG).

Groningen en Rotterdam zijn erin geslaagd om het nieuwe klimaatcentrum van de Verenigde Naties binnen te halen. Het internationale kenniscentrum gaat landen, bedrijven en organisaties advies geven hoe zij om kunnen gaan met klimaatverandering.

De twee steden hebben het Global Centre of Excellence on Climate Adaptation (GCECA) binnengesleept door samen het meest overtuigende bod op tafel te leggen. De ligging van de steden, de kennis die zij hebben over de gevolgen van klimaatverandering en de innovatieve kantoorgebouwen zijn voor de selectiecommissie doorslaggevend geweest. De twee steden versloegen Zwolle, Utrecht, Breda en de provincies Limburg, Gelderland en Zeeland die het instituut ook wilden huisvesten.

Klimaatakkoord

De komst van het instituut vloeit voort uit het Klimaatakkoord van Parijs waarin werd afgesproken dat er zo’n instituut moest komen. Het ministerie van Infrastructuur en Milieu heeft ervoor gelobbyd dat het instituut naar Nederland zou komen. In februari maakte het ministerie bekend dat het was gelukt. Demissionair staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, Sharon Dijksma, spreekt nu in een persbericht dan ook van mooi nieuws voor Rotterdam en Groningen, die zichzelf wereldwijd goed op de kaart zetten met zo’n instituut. “Met het klimaatcentrum laat Nederland zien dat het de kennis en kunde in handen heeft om de gevolgen van klimaatverandering aan te pakken”, zegt Dijksma. “De opwarming van de aarde zal steeds meer mensen treffen. Ons initiatief voor dit mondiale klimaatcentrum helpt landen, bedrijven en organisaties die zoeken naar tastbare oplossingen om zich te kunnen wapenen tegen klimaatverandering.”

Medewerkers

Het klimaatcentrum krijgt ongeveer twintig medewerkers in Rotterdam en Groningen. Rotterdam bouwt een klimaatneutraal drijvend kantoor voor de GCECA-medewerkers. In Groningen worden ze in de Energy Academy Europe ondergebracht, een kenniscentrum gericht op de overgang naar een hernieuwbare energievoorziening. De steden moeten de bouw van het centrum zelf financieren, meldt het Financieele Dagblad. De overheid steunt het initiatief met 1 miljoen euro dit jaar en in 2018 voor de voorbereiding en de opstartfase. Er komen geen gelden vanuit de Verenigde Naties beschikbaar.

Rotterdam

De Rotterdamse wethouder Pex Langenberg is trots op de komst van het klimaatcentrum, liet hij weten in een interview met Radio Rijnmond. De stad heeft volgens hem veel voorbeelden van klimaatadaptieve maatregelen, zoals de ondergrondse waterberging in de Museumparkgarage en het waterplein in het Bellamypark. Het overwegend groene plein heeft een centraal gelegen verdiept en verhard gedeelte dat als regenwaterbuffer is ontworpen. De omliggende verharding is hierop aangesloten. Deze combinatie van groen en waterberging is een integrale oplossing waarin ook een bijdrage wordt geleverd aan de reductie van hittestress en vergroting van biodiversiteit

Deelnemers

In het nieuwe klimaatcentrum, dat samen met de Verenigde Naties en Japan wordt opgezet, werken verschillende nationale en internationale partijen samen, waaronder het Planbureau voor de Leefomgeving, Netherlands Water Partnership en Wageningen University en Research. Daarnaast zijn onder meer het National Institute for Environmental Studies, het World Resources Institute en het Stockholm Environment Institute bij het klimaatcentrum betrokken.