rioolwater
Het Antwerpse rioolwater moet in de toekomst, na zuivering, terechtkomen bij de bedrijven in het Antwerpse havengebied (foto: Jules Grandgagnage / Pixabay).

De Vlaamse deelregering investeert een bedrag van 11,3 miljoen euro in vijf bedrijfsprocessen die in de toekomst 33,3 miljoen kuub gezuiverd rioolwater zullen gebruiken als waterbron voor proces- of drinkwater.

De investering maakt deel uit van de zogeheten Blue Deal, die Vlaanderen weerbaarder moet maken tegen de klimaatverandering. De deelregering trekt bij de investering samen op met Aquafin, de uitbater van de Vlaamse rioolwaterzuiveringsinstallaties. Zuhal Demir, de minister van Omgeving in de Vlaamse deelregering, investeert met de Blue Deal 11,29 miljoen euro mee. Dat geld moet een ‘hefboom’ zijn voor een totale investering van bijna 155 miljoen euro. Demir: “Met deze investering tonen we aan dat afvalwater een volwaardige waterbron kan zijn. Door circulaire processen uit te bouwen, kunnen we de druk op onze drinkwatervoorziening en oppervlaktewater verminderen. Met de Blue Deal geven we de meest innovatieve productieprocessen een duwtje in de rug, zodat ook andere bedrijven in Vlaanderen zien wat mogelijk is.”

Vijf projecten geselecteerd

De Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) lanceerde in februari een projectoproep om het hergebruik van water te verhogen bij ondernemingen. Naar aanleiding van die oproep ontving de VMM al veertien aanvragen. Daaruit zijn er nu vijf geselecteerd. De geselecteerde projecten zullen uiteindelijk goed zijn voor een jaarlijks hergebruik van 33,3 miljoen kuub gezuiverd effluentwater in Vlaanderen. Daarvan zal 1,5 miljoen kuub hergebruikt worden voor drinkwater en 31,8 miljoen kuub voor proceswater.

Antwerps rioolwater naar het havengebied

Het gaat om uiteenlopende projecten. Het project met de grootste impact is de zuivering van het Antwerpse rioolwater dat vervolgens terechtkomt bij de bedrijven in het Antwerpse havengebied. In totaal zal zo’n 30 miljoen kubieke meter aan gezuiverd afvalwater als proceswater aan die bedrijven geleverd worden. Hiermee wordt 20 miljoen kuub water bespaard dat anders wordt opgepompt uit het Albertkanaal.

Van afvalwater naar drinkwater

Een ander opmerkelijk project is dat van het waterbedrijf Farys, dat zich samen met De Watergroep focust op de verdere zuivering van Aalsters afvalwater tot drinkwater. Via een pijpleiding wordt dat drinkwater getransporteerd naar West-Vlaanderen. Het bijkomende drinkwater wordt in de winter als reserve ondergronds opgeslagen, voor latere terugwinning en gebruik. In de zomer helpt die reserve om bijvoorbeeld voldoende drinkwater aan de kust te garanderen.

Overige projecten

Andere projecten die van start gaan met een investering van de Vlaamse deelregering:
• in Langemark-Poelkapelle vervangt Milcobel een aanzienlijk deel van zijn drinkwater, dat het momenteel gebruikt in bedrijfsprocessen, door gezuiverd afvalwater;
• in Sint-Truiden realiseert De Watergroep samen met Bosaq een extra drinkwaterbron voor de regio;
• in Harelbeke en Ieper zuivert Ekopak afvalwater om aan de omliggende industrie te leveren.