Vitens zorgde voor voldoende water tijdens snikhete Tour-start in Utrecht

VItens had al eerder een Tour-team opgetuigd dat zich bezig hield met de extra toeloop die de stad te verwerken kreeg. ‘We wisten natuurlijk al langer dat er zo’n achthonderdduizend bezoekers werden verwacht die voor een deel ook in de stad zouden overnachten en dus voor extra waterverbruik zouden zorgen. Toen ook duidelijk werd dat zaterdag temperaturen van bijna veertig graden werden verwacht, werd ons sense of urgence extra aangewakkerd”, aldus Kraaijeveld. Het tour-team van Vitens werd opgeschaald naar zo’n 30 mensen.

Drukverschil
In de week voor de start werd de druk in de waterleidingen al stapsgewijs opgevoerd. Dit om te voorkomen dat de leidingen barsten door een plotseling drukverschil. Normaal is de dagelijkse capaciteit van het drinkwater 15 miljoen liter, nu werd uitgegaan van een dubbele hoeveelheid. Vooral op zaterdagochtend liep het watergebruik flink op, vertelt Kraaijeveld. 

Rampscenario
Hierbij werd nauw samengewerkt met de zeven drinkwaterproductielocaties rondom Utrecht, in Soestduinen, Beerschoten, Tull en ‘t Waal, Bunnik, Groenekan, Leidsche Rijn en De Meern. Maar ook de verder gelegen locaties werden betrokken zodat die bij eventuele calamiteiten konden bijspringen. Kraaijeveld: ‘Ons grootste rampscenario was dat er ergens een leiding zou springen zodat de druk in de binnenstad zou wegvallen.’

Probleemloos
Dat is niet gebeurd, het weekeinde is voor Vitens probleemloos verlopen. Ook de vrees vooraf, dat een teruglopende druk in de leidingen zou zorgen voor bruin water uit de kranen, bleek grotendeels ongegrond. Volgens Kraaijeveld kreeg Vitens van de 5,6 miljoen klanten maar een tiental telefoontjes daarover. 

Extra tappunten
Om de bezoekers van het wielerevenement te voorzien van voldoende drinkwater plaatste Vitens 
55 extra standpijpen op ondergrondse brandkranen. Kraaijeveld: ‘Utrecht was met 21 tappunten al de kraanwaterhoofdstad van Nederland, maar dit weekeinde werd dit tijdelijk nog eens flink uitgebreid. We zagen dat daar ook flink gebruik van werd gemaakt.” Inmiddels zijn de extra tappunten weer verwijderd.

 
Zuinig met water
De oproep die Vitens eerder in de week deed aan klanten om zuinig te zijn met water in de ochtend en middaguren – woensdag werd in het leveringsgebied het recordverbruik van 1,5 miljard liter bereikt., stond los van het evenement in Utrecht. Kraaijeveld: ‘Die oproep was vooral gericht aan klanten buiten de stad, waar de grote tuinen met dit hete weer tot veel extra waterverbruik leidde.”