Vitens vreest watervervuiling door opvang vluchtelingen in waterwingebied

Op het terrein komen 60 tot 80 olietanks van elk 1000 liter. Ondanks dat  de tanks zijn voorzien van lekvloeren is Vitens bang dat er bij het vullen van de tanks olie wordt gemorst. Iedere dag komen er tankwagens om de olievoorraad op peil te houden. “Als daarbij iets fout gaat, hebben we een echte calamiteit”, zegt een woordvoerder van Vitens  tegen de NOS.

Er zijn al afspraken gemaakt tussen Vitens, het Centrum Opvang Asielzoekers (COA) en de gemeenten Nijmegen en Heumen. Mocht het grondwater verontreinigd raken, dan draaien de gemeenten op voor de kosten. De provincie Gelderland moet toezicht houden, en die heeft de genomen maatregelen goedgekeurd. Mocht het nodig zijn, dan worden de maatregelen verscherpt.

Autoverbod
Het waterwingebied bij Heumensoord beslaat zo’n 200 hectare, waar uit 38 putten water wordt gewonnen. Het gebied dient als bron voor het drinkwater van zo’n 120.000 huishoudens in de regio Nijmegen. Normaal gesproken is het gebied verboden voor auto’s, om te voorkomen dat er diesel of benzine in terecht komt.