Vitens sleept opnieuw prijs in de wacht voor humuszuurproject

Vitens haalt kalk en humuszuren uit het water en doet nuttige dingen met deze restproducten. Die zijn namelijk uitstekend te gebruiken als voedingsproduct voor de bodem, waarbij uit onderzoek blijkt dat kalk, ijzer en humuszuren de bodemvitaliteit en productie bevordert. In 2013 won Vitens al de internationale Aquatech Innovation Award voor het project. 

Verduurzaming
Het gebruik van deze restproducten komt dus ten goede aan de verduurzaming van de watersector en de agrarische sector. Vitens is inmiddels één van de grootste humuszuurproducten van Europa en in 2014/15 is het product al winstgevend geworden. De internationale opschaalbaarheid is enorm, ook voor ontwikkelingslanden heeft dit potentie. Zo maakte Royal HaskoningDHV in januari 2015 bekend dat het samen met Vitens de unieke Nederlandse technologie in de markt gaat zetten. 

Advies 
Tijdens de bijeenkomst lichtte de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur ook zijn advies ‘Circulaire economie: van wens naar uitvoering’ toe, meldt de website Duurzaam Ondernemen.nl. Het advies werd overhandigd aan Prins Carlos de Bourbon de Parme als input voor de visie Nederland Circulaire Hotspot.

Jury
Zowel een professionele jury als het publiek hadden een stem in deze einduitslag. De jury bestond uit Louise Vet (KNAW, Wageningen UR), Kees Veerman (ministerie van I&M), Stef Kranendijk (bestuursvoorzitter De Groene Zaak) en Wouter Hurts (Tomtoy).

Samenwerkingsverband 
Het circulaire icoonproject is door De Groene Zaak georganiseerd in het kader van Nederland Circulair: een samenwerkingsverband tussen MVO Nederland, ClickNL, Circle Economy, De Groene Zaak, Het Groene Brein met medewerking van RVO.nl en wordt ondersteund door het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Bekijk hier een filmpje over het project.