Vitens opent drinkwaterstation Vechterweerd bij Dalfsen

De nieuwe locatie is nodig om ervoor te zorgen dat er op lange termijn genoeg drinkwater zal zijn in Overijssel. Vechterweerd zal jaarlijks twee miljard kraanwater aan de omgeving leveren, eerst aan de gemeenten Ommen en Dalfsen en op termijn aan Staphorst en Zwolle
Duurzaamheidstoets
Vechterweerd is ontworpen en gebouwd volgens een ‘integrale duurzaamheidstoets’, volgens Vitens een nieuw concept in de drinkwaterwereld waarbij een drinkwaterbedrijf in samenwerking met partijen uit de omgeving een zeer duurzame productielocatie realiseert. De locatie is dan ook duurzaam gebouwd en voorzien van duurzame bouwmaterialen zoals Accoyahout en een grasdak. Het gebruikt 100% groene energie, deels uit Hollandse wind, deels van zonnepanelen.  Het gebouw dat half onder de grond ligt, is overdekt met groen waardoor het mooi in de omgeving past. Langs het terrein komt een moerasachtig gebied wat de natuurontwikkeling in het gebied versterkt. De Dutch Green Building Council bekroonde de nieuwe locatie dan ook met een **** BREAAM certificaat voor duurzaam bouwen.  

Membraanfiltratie
Vitens wint voor de nieuwe drinkwaterproductielocatie drinkwater via bodempassage uit de Vecht. In een moderne installatie past het drinkwaterbedrijf onder andere membraanfiltratie, champagnespoeling en actieve kool toe om het water te zuiveren. Vechterweerd was zaterdag eenmalig geopend voor iedereen die met eigen ogen wilde zien hoe Vitens drinkwater maakt.