Vitens gaat Fries drinkwaterleidingnetwerk monitoren

Vitens wil met het intelligente leidingnetwerk meer zicht krijgen op wat er in het leidingnet gebeurt, zodat op mogelijke problemen (zoals lekken) kan worden ingesprongen voordat de klant er last van heeft. “Voor ons is dit een game changer” aldus Lieve Declercq, directievoorzitter van Vitens, “We zetten de beste en meest innovatieve technologie in om tot het drinkwaternet van de toekomst te komen. Hiermee kunnen we in de toekomst zoveel mogelijk proactief problemen gaan oplossen nog voordat iemand problemen in de drinkwatervoorziening ervaart. Uiteindelijk willen we een drinkwaterbedrijf zijn dat haar klanten beter helpt en informeert”.

.

Tijdens de Aquatech is Friesland live aan de bezoekers gepresenteerd.

Waterkwaliteit

Sensoren kunnen live registreren wat er in het leidingnet gebeurt en deze data doorsturen naar de centrale waterverdeling van Vitens. De sensoren functioneren daarmee als een soort oren en ogen in het net: Een haarscheur in een leiding kan daardoor ‘gehoord’ worden door een sensor, nog voor een leidingbreuk ontstaat. Vitens kan dan een monteur op pad sturen nog voordat een klant een probleem met de drinkwaterlevering ondervindt. Vitens ziet nog meer mogelijkheden voor de sensoren op lange termijn zoals het verminderen van energieverbruik door meer inzicht in waterdruk en het live meten van waterkwaliteit. Het nemen van watermonsters kan daarmee op termijn overbodig worden. “Maar dit is nog wel verre toekomstmuziek”, zegt woordvoerder Judith Zuijderhoudt. “De wet verplicht ons immers om watermonsters te nemen.”

Investering

Met het project is een bedrag van drie miljoen euro gemoeid. Een deel daarvan komt uit de twaalf miljoen euro subsidie die de Europese Unie heeft uitgetrokken voor het samenwerkingsverband Smart Water for Europe https://sw4eu.com, waarin Europese waterbedrijven en universiteiten samenwerken om het waterleidingnetwerk voor te bereiden op de toekomst. Ook de provincie Friesland subsidieert het project.

Op Aquatech presenteert Vitens in hal 02.214 de plannen.