Verwoestend noodweer veroorzaakt schade van Oost naar West

In Parijs trad de Seine buiten haar oevers en overstroomde de snelweg van Parijs naar Bordeaux.  Als gevolg van de grote hoeveelheid regen (80 millimeter) werd er dinsdag in België in sommige gemeenten, waaronder Roeselaere en Sint-Gillis-Waas een rampenplan afgekondigd. En in Nederland ontstond er op maandag alleen al in Gelderland voor 10 miljoen euro schade.

 

De schade in Braunsbach is enorm. Foto: Twitter

In Parijs trad de Seine buiten haar oevers. Foto: Twitter

In Antwerpen werd het rampenplan afgekondigd. Foto: Twitter

In Enschede liep een sporthal onder water. Foto: Twitter

KNMI
Volgens het KNMI viel er op maandag 30 mei op sommige plaatsen de maandsom regen in een dag. In het Gelderse Deelen bij Ede werd de meeste neerslag gemeten: ruim 75 millimeter. Gemiddeld valt er in een hele maand mei 50 millimeter aan de kust tot 70 millimeter in het oosten en zuidoosten van Nederland. Volgens het KNMI is de grote hoeveelheid regen niet heel uitzonderlijk, maar komen dit soort buien doorgaans pas later in het jaar voor.  Naast zware regenval was er ook een uitzonderlijk hoog aantal bliksemontladingen. Het bliksemdetectiesysteem van het KNMI registreerde 30 mei bijna 100.000 ontladingen.

Extreme buien
Het KNMI stelt op de website dat de kans op dit soort hevige onweersbuien in een warmer wordend Nederland toeneemt. Warmere lucht bevat meer waterdamp waardoor de kans op neerslag wordt vergroot. Vergeleken met een eeuw geleden komen dit soort buien nu ongeveer drie keer zo vaak voor. De buien worden ook heviger door de energie die vrijkomt bij het condenseren van het extra vocht. Nederland krijgt langzaam het soort buien dat in Frankrijk nu normaal is, stelt de KNMI.