Ocean Cleanup
The Ocean Cleanup verzamelde bijna 27.000 kilo plastic. (foto: The Ocean Cleanup).

The Ocean Cleanup heeft voor het eerst plastic opgeruimd in de Great Pacific Garbage Patch. De Nederlandse Boyan Slat is er de afgelopen maanden met een verbeterde versie van het eerste systeem in geslaagd om plastic afval in de Stille Oceaan op te ruimen. Dat maakte hij 22 oktober bekend tijdens een persconferentie in de haven van Victoria in Canada.

Proof of technology

The Ocean Cleanup start nu met de ontwikkeling van een grotere versie, dat de blauwdruk wordt voor opschaling naar een vloot van systemen. Boyan Slat en zijn organisatie Ocean Cleanup zijn al jaren bezig met het ontwikkelen van een systeem dat plastic afval in zee kan verzamelen. Bij een eerdere versie van The Ocean Cleanup gedroeg de veegarm zich niet zoals op basis van simulaties en veldproeven werd verwacht. Het opgevangen plastic dreef toen langzaam weer uit de vangarmen. Bij de verbeterde versie doet dit probleem zich niet voor. Ook is er geen sprake van ongewenste visvangst.

“Ik ben trots op de toewijding en het doorzettingsvermogen van ons team en onze sponsors die ons tot dit moment hebben gebracht”, zei Boyan Slat, oprichter en CEO van The Ocean Cleanup tijdens de persconferentie. “Het was niet gemakkelijk om hier te komen, maar we bleven gefocust op onze missie en de noodzaak ervan. Hoewel dit slechts het topje van de ijsberg is, zijn deze kilo’s de belangrijkste die we ooit zullen verzamelen. Zij bewijzen namelijk dat opruimen mogelijk is.”

Opschalen

Met de verbeterde versie van het systeem heeft de crew bijna 27.000 kilo plastic gevangen, van microplastics tot immense spooknetten. Van al dit plastic zal nu worden vastgesteld waar het precies vandaan komt. Boyan Slat en zijn team gaan intussen verder met het opruimen en starten met de ontwikkeling van een derde, groter systeem. Systeem003, zal met een lengte van 2,5 kilometer naar verwachting drie keer groter zijn, dan Systeem002.

Plastic vervuiling voorkomen

Bij het verzamelen van plastic is de bescherming van het milieu een belangrijke randvoorwaarde. De organisatie blijft daarom gegevens verzamelen en het watermilieu monitoren. The Ocean Cleanup werkt overigens ook aan technologie om te voorkomen dat plastic via rivieren in de oceaan terechtkomt. In dat kader starten er volgend jaar nieuwe Interceptor-projecten die plastic in de rivieren afvangen zodat het niet de oceaan terecht komt.

Lees hier meer nieuws uit de watersector