Veel onduidelijkheden rondom gesprongen leiding Waternet bij VUmc

Dinsdagochtend 8 september sprong een grote drinkwatertransportleiding ter hoogte van de Boelelaan en de Van der Boechorststraat in het Amsterdamse Buitenveldert. De straat langs het VU-ziekenhuis, veranderde daardoor in wat leek op een kolkende rivier. Wegdelen sloegen weg, een auto verdween in een gat. De gevolgen voor het ziekenhuis zijn enorm. “Door de wateroverlast zijn er cruciale, infrastructurele onderdelen defect geraakt. Stroom, warm water en verwarming zijn nu niet stabiel”, laat het VU-ziekenhuis weten. Alle 339 patiënten werden in een naar andere ziekenhuizen overgebracht. Het ziekenhuis kreeg daarbij hulp van het Corps Mariniers van Defensie. 

Oorzaak
Wat is er precies gebeurd? Heeft inderdaad een koppeling in de watertransportleiding van Waternet het begeven? Was dit, zoals in de pers wordt gesuggereerd, het gevolg van werkzaamheden? Wegwerkzaamheden? Of onderhoud door Waternet zelf? Een perswoordvoerder van Waternet geeft aan geen enkele informatie te mogen geven en verwijst door naar een woordvoerder van de gemeente Amsterdam. Die meldt op zijn beurt dat eerst de onderzoekers van de Onderzoeksraad voor Veiligheid hun werk moeten gaan doen, er vandaag druk overlegd wordt en dat is afgesproken dat er vooralsnog geen uitspraken naar buiten worden gedaan over oorzaak en schadevraag. De conclusie dat het springen van de leiding het gevolg is van werkzaamheden, noemt hij “voorbarig”.

Herstelwerkzaamheden
Inmiddels is al het water weggepompt en heeft iedereen weer drinkwater, laat Waternet op de eigen site weten. “De herstelwerkzaamheden duren naar verwachting 5 tot 6 dagen in plaats van de eerder genoemde 2 tot 3 dagen. Na het wegpompen van het water is de omvang van het te herstellen gebied beter zichtbaar geworden. Hierdoor kunnen wij de duur van de werkzaamheden beter inschatten.”
Omwonenden met schade kunnen dit melden bij VGA Verzekeringen. VGA Verzekeringen inventariseert de schade, maar wie deze moet vergoeden is dus nog onduidelijk. 
Onderzoekers van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) gaan een verkennend onderzoek uitvoeren. Op basis van deze informatie wordt beslist of wordt overgegaan tot een OVV-onderzoek. Wanneer de resultaten verwacht worden, kan de woordvoerder niet zeggen. 

Drollen
Onduidelijk blijft nu ook nog of het louter ging om drinkwater dat de straat op en het ziekenhuis in stroomde of dat ook rioolwater in het ziekenhuis belandde. Dat laatste meldde gister een verslaggever van BNN die het had over drollen die in het ziekenhuis drijven.

Het laatste nieuws over deze calamiteit vindt u hier.

Foto Waternet

Foto Waternet