Veel aandacht voor waterinnovaties onder Europese cleantech startups

Dit jaar stuurden ruim 700 start-ups uit 28 landen hun eerste business ideeën in. De start-ups, die vandaag als top drie werden uitgeroepen, worden toegelaten tot het prestigieuze Accelerator Programma van Climate-KIC. Dit
is het 18 maanden durende businessprogramma voor cleantech ondernemers. Daarnaast ontvangen de winnaars geldprijzen: voor de eerste plaats € 10,000; de tweede plaats € 5,000; en voor de derde plaats  € 2,500.

Klimaatinnocatie
Climate-KIC is een project van de Europese Commissie om meer klimaatinnovaties naar de markt te brengen in Europa. Het project wordt gefinancierd door EIT (European Institute for Innovation and Technology). Doel is  cleantech startups die vaak volop technologische kennis of ambitie hebben, te helpen in het ontwikkelen van commercieel inzicht. De accelerator is speciaal ontworpen om goede ideeën klaar voor de markt te maken. 
Sinds begin dit jaar doorliepen alle deelnemers een veeleisend programma om hun businessmodel, waardepropositie en pitch te verbeteren. Vandaag werden zij beoordeeld door een zware, professionele jury op: haalbaarheid, schaalbaarheid, banencreatie, klimaatimpact en de kwaliteit van de pitch.  

Wateroplossingen
Er waren meerdere waterinnovaties onder de finalisten. Zo ging de derde prijs naar ReLaDe uit Estland. ReLaDe ontwierp een herbruikbaar wasmiddelconcept met biologische enzymen als alternatief voor de chemische reinigingsmiddelen die schadelijk zijn voor de gezondheid wanneer ze in het water ecosysteem belanden. Ze gebruiken daarvoor magnetische nanodeeltjes die zich binden aan enzymmoleculen en deze magnetisch maken. Door die magnetische kracht kunnen de  wasmiddelmoleculen eenvoudig worden verwijderd uit het afvalwater en hergebruikt. 
Aqua Robur, een Zweedse start-up die zich bezighoudt het opsporen van lekkages in het drinkwaterleidingsysteem bracht het tot de eerste tien. 
Andere waterprojecten onder de 84 finalisten (drie uit ieder land) die het niet tot de top 10 brachten waren het Duitse Waste 2 Water, H2Move uit Cyprus, ReHydrant Project uit Hongarije, WaterTube uit Letland, BioSave uit Malta, SolFOGel uit België, AQUA.abib uit Spanje, Greenwater uit Denemarken. Littlewood Eco Tray uit Engeland, Dymond Cleantech uit Duitsland, Watercloset 2.0 uit Denemarken en FluoriSense – Monitoring the ocean’s health uit Malta. 

Kijk hier voor informatie over alle finalisten http://climatelaunchpad.org/finalists/

Signaal aan COP 21
Frans Nauta, Deputy-Director Entrepreneurship Climate-KIC en tevens initiator van ClimateLaunchpad, kijkt met tevredenheid terug op de in Amsterdam gehouden finale: “De ClimateLaunchpad finale was een indrukwekkend spektakel. Zoveel geweldige business ideeën met de potentie om echte banen te creëren en de economische groei in Europa aan te jagen. Vandaag geven al deze Europese start-ups een duidelijke boodschap af aan de COP 21 onderhandelingen in Parijs: Investeer in ondernemers als je klimaatverandering aan wil pakken. Cleantech is de grootste business kans van de 21e eeuw”.