Veel aandacht voor water op Future Green City

Deltacommissaris Wim Kuijken vroeg in zijn keynotespeech om meer aandacht voor een klimaatbestendige en waterrobuuste inrichting van Nederland. Rotterdam en Amsterdam waren gezamenlijk present om te vertellen over de manier waarop zij het watermanagement in de stad aanpakten. Ook waren er op deze laatste dag korte presentaties van de winnaars van de RIONED ideeënwedstrijd: het Rotterdamse Waterblog, Waterforce en Big Brown Data.

Watermanagement
Het vakevent, een initiatief van Vereniging Stadswerk Nederland en branchevereniging VHG, telde ruim honderd exposanten en meer dan vijftig sprekers. Innovatie, groen en duurzaamheid vormden de rode draad. De slotdag stond in het teken van ‘watermanagement’ met een presentatie van onder andere Deltacommissaris Wim Kuijken.

Denkschets

Tekenaar Elco van Staveren van Denkschets ontwierp elke dag een poster dat de besproken thema’s in beeld samenvatte. Op de poster van dag drie zijn kreten te lezen als Extreem weer, Hittestress, Zeespiegel stijgt, Bodem zakt, maar ook Durven, Dromen, Maken, Ontdekken. Ook het betrekken van burgers komt meermaals terug.

 

Innovatie Award
Op de startdag op 24 november werd de Future Green City 2015 Innovatie Award uitgereikt aan HIP Groen voor een duurzame en betaalbare waterkantbeschoeiing als alternatief voor een hardhouten uitvoering. Het product bestaat uit een combinatie van duurzaam Europees naaldhout en gerecyclede kunststof HDPE.

Overigens viel deze week opnieuw een innovatieve waterkantbeschroeiing in de prijzen. Waterschap Vechtstromen en NETICS BV kregen een speciale Duurzaamheidsprijs voor hun muurelement van samengeperst natuurlijk materiaal.

Infiltratieblokken
De tweede prijs in Den Bosch ging naar Hydrorock International voor hun eenvoudige, duurzame en ecologisch verantwoorde manier om wateroverlastproblemen op te lossen en verdroging van gronden te bestrijden. De Hydrorock® infiltratieblokken bestaan uit blokken steenwol, geproduceerd uit het vulkanische gesteente basalt, omhuld met een filterdoek. Ze worden ondergronds geplaatst om overtollig regen- en oppervlaktewater te absorberen en te draineren. Het is een sterk natuurlijk materiaal dat 90% van haar volume kan absorberen.

Waterbergende wegfundering
Naast de winnaars konden bezoekers in de mooi ingerichte expositieruimte alle aangemelde innovaties zien. Onder de tien genomineerden bevonden zich meerdere oplossingen uit de watersector. Zo was er het waterbergingssysteem Geothermal van Aquaflow®. Hiermee kan via een (parkeer)terrein energie geleverd worden aan gebouwen. Twee duurzame technieken worden gecombineerd, waardoor een betaalbare mogelijkheid ontstaat om gebouwen met een grotere energievraag (> 100 KW) te voorzien van warmte en koude en van voldoende waterberging. Het systeem bestaat uit een waterbergende wegfundering die wordt opgebouwd met steenslag. Het thermische deel bestaat uit een PE leiding in thermogranulaat (fijne steenslag) met daaronder een folie of een geotextiel.


Foto Aquaflow.nl

Groendak
Daarnaast toonden Knauf Insulation en BVB Substrates hunlichtgewicht groendak-systeem ontwikkeld met een zeer hoge waterbuffer capaciteit. Het Urbanscape groendak is voorzien van drie lagen: de drainage, het substraat en de vegetatie. Het substraat is samengesteld uit lange steenwol vezels voor compactheid en stabiliteit. Het zorgt het voor uitstekende wateropname en watervasthoudendheid (25 liter water per M2). De in-house ontwikkelde PET-Tool (Perfomance Evaluation Tool) maakt de energie- en waterprestaties van het groendak inzichtelijk.

Ook het duurzame concept voor groendaken Natureline van ZinCo was te bezichtigen. Dit milieuvriendelijke dakopbouwsysteem heeft een drainage- en waterbufferingselement dat is samengesteld uit volledig hernieuwbare bioplastics. Het drainage-element in de Natureline-serie is gemaakt van voornamelijk rietsuiker. De bescherm- en filtermat in de serie bestaat voor het grootste deel uit door bacteriën gefermenteerd maïszetmeel. Dit materiaal is niet alleen sterk, maar is ook goed biologisch afbreekbaar.