De conferentie was georganiseerd door het Netherlands Water Partnership en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) voor Nederlandse waterprofessionals met interesse in of betrokkenheid bij de Internationale Water Ambitie en het subsidieprogramma Partners voor Water.
Passende financiering
“Het gaat er niet alleen om de landen met rivierdelta’s mooie plannen in het vooruitzicht te stellen”, zei Jan van Schoonhoven, senior adviseur bij het ministerie van IenM tijdens een inleiding bij een workshop over de financiering van de masterplannen. Hij trok de vergelijking met het kopen van een mooi huis. “Daar hoort voor de meeste mensen ook een hypotheek bij en die krijg je pas als de bank de risico’s kan overzien.” Volgens Schoonhoven kan Nederland de Deltalanden bijstaan bij het uitwerken van de masterplannen in concrete projecten en bij het financieren van die projecten. Als voorbeeld gaf hij de betrokkenheid van de Nederlandse ontwikkelingsbank FMO bij het uitwerken van een omvangrijk integraal watermanagementplan voor Argentinië.
Formele stadsontwikkeling
Een van de deltalanden die Nederland met de Internationale Water Ambitie ondersteunt, is Mozambique. Op de Waterproof-bijeenkomst vertelde Ben Lamoree over zijn ervaringen als persoonlijk adviseur van burgemeester Daviz Simang van Beira, een kuststad aan de monding van de rivieren Punque en Buzi.
Het masterplan Beira 2035, dat door een Nederlands consortium is opgesteld, wordt nu uitgevoerd en voorziet onder meer in een watervoorziening voor de hele stad. In grote delen van de stad, met name de informele wijken, ontbreekt die nog. Volgens Lamoree wil de burgemeester heel graag een formele geplande ontwikkeling van zijn stad, maar het is heel moeilijk om financiering te vinden voor een nieuw bedrijventerrein en de aanpak van een sloppenwijk.
“Wij werken nu aan de oprichting van een grondbedrijf naar Amsterdams voorbeeld”, zo vertelde Lamoree. “Daarnaast heeft zich een Engels bedrijf gemeld dat gespecialiseerd is in sociale woningbouw en onderzoekt of het er woningen kan bouwen voor 5.000 tot 10.000 euro per stuk.”
Volgens Lamoree heeft de Nederlandse watersector volop kansen om in Beira te helpen bij de aanleg van de drinkwater- en afvalwatervoorzieningen.
Jong waterprofessional Tanja Huizer van Arcadis vertelde over haar werkervaring in Myanmar en liet weten dat het land om nog veel meer Nederlandse jonge waterprofessionals verlegen zit.