Van regenwater naar ‘vuurwater’

Distilleerderij Hooghoudt heeft een jenever geproduceerd van regenwater. Deze Hemelwaterjenever is het resultaat van een Europees demonstratieproject, gericht op het verduurzamen van de voedselproductie. Het idee is ontstaan in de gemeente Groningen, waar het regenwater op bedrijventerrein Euvelgunne moest worden afgekoppeld van de riolering. De distilleerderij van Hooghoudt is gevestigd op dit Groningse bedrijventerrein.

Tijdens het afkoppelproject van Groningen liep ook het Europese VIDA-project, dat innovaties ondersteunt van kleine en middelgrote ondernemingen in Europese voedselketens die het gebruik en de efficiëntie van water, voedsel, energie en sleuteltechnologieën willen verbeteren. Als onderdeel van dit project kreeg het bedrijf D2D Water Solutions subsidie om aan te tonen dat er met de door hen ontwikkelde Drop2Drink-unit drinkwater van regenwater gemaakt kan worden en dat dit geschikt is om te gebruiken voor voedselproductie. Doordat er nu sterke drank mee wordt geproduceerd – in het Wilde Westen vroeger door de ‘native Americans’ ook wel ‘vuurwater’ genoemd – is er in feite sprake van een transitie ‘van regenwater naar vuurwater’. “Wij zijn natuurlijk apetrots op dit resultaat en erg dankbaar dat Hooghoudt zo actief heeft meegewerkt aan dit project”, aldus directeur Johan Bel van D2D Water Solutions. “Alleen op deze manier krijgen innovaties een kans.”

Verrijking van het ambacht

Arno Donkersloot, algemeen directeur van Hooghoudt: “Alleen door te vernieuwen, uitdagingen aan te gaan en ten diepste te begrijpen waar je voor staat, kun je als familiebedrijf relevant blijven voor toekomstige generaties. Innovatie en technologie horen hierbij en verrijken het ambacht van het distilleren. Het creëren van de eerste jenever wereldwijd uit regenwater past perfect bij de ontdekkingstocht die Grietje en Hero Jan Hooghoudt in 1888 zijn gestart.”

Zachte en zuivere jonge jenever

Meester-distillateur Frank Leystra van Hooghoudt maakte voor de Hemelwaterjenever een unieke blend van zuiver gestookte graanalcohol uit de kolom, met een flinke scheut moutwijn voor het volle en granige karakter. De moutwijn is traditioneel gestookt in een koperen ketel, dat zorgt voor een uitgesproken rijke smaak. Door een variatie aan natuurlijke smaken toe te voegen zoals jeneverbes, iriswortel, venkelzaad, kardemom, steranijs, vlierbloesem en peer, ontstaat een zachte en zuivere jonge jenever. Drentse heidehoning zorgt voor een natuurlijk zoetje. De eerste productie regenwaterjenever bestaat uit een ‘limited edition’ van 700 flessen. Bij een succesvolle ontvangst in de markt zal dit zeker een vervolg gaan krijgen.