Ceo Pieter van Oord nam de oorkonde in ontvangst uit handen van Jaap Smit, commissaris van de Koning in de provincie Zuid-Holland (foto: Van Oord).

Bij de viering van het 150-jarig jubileum, op 23 november in de Laurenskerk in Rotterdam, is het internationaal bagger- en aannemersbedrijf Van Oord door koning Willem-Alexander onderscheiden met het predicaat Koninklijk. Ceo Pieter van Oord nam de oorkonde in ontvangst uit handen van Jaap Smit, commissaris van de Koning in de provincie Zuid-Holland.

Pieter van Oord was duidelijk verguld: “Het is een voorrecht om het predicaat Koninklijk te mogen voeren. Het is een bekroning op het honderdvijftig jaar ondernemerschap, durf en doorzettingsvermogen van mijn voorgangers en alle medewerkers nu.” Commissaris van de Koning Jaap Smit vult aan: “Rotterdam is trots, Zuid-Holland is trots en Nederland is trots. Van Oord gaat als Koninklijke onderneming een hopelijk fraaie toekomst tegemoet.”

Inmiddels vijfde generatie aan het hoofd van het familiebedrijf
In 1868 startte grondlegger Govert van Oord als zelfstandig ondernemer. In 150 jaar is Van Oord uitgegroeid tot een internationale aannemer op het gebied van baggeren, olie & gas infrastructuur en offshore wind. Diverse overnames en fusies hebben ervoor gezorgd dat de onderneming deze groei kon doormaken. Inmiddels is de vijfde generatie van de familie Van Oord werkzaam bij het bedrijf.

Symposium ‘Mastering the Elements’
Van Oord vierde het 150-jarig bestaan met een internationaal symposium in de Laurenskerk in Rotterdam. De topdiplomate Christiana Figueres was gastspreker op het symposium ‘Mastering the Elements’. Het symposium gold als een van de hoogtepuntenvan het jubileumjaar waarin Van Oord via allerlei activiteiten extra aandacht gaf aan de rijke waterbouwgeschiedenis en de uitdagingen van nu, zoals klimaatverandering en energietransitie. De afgelopen maanden heeft Van Oord bijvoorbeeld ook acht ondernemers begeleid bij het opstellen van een professioneel bedrijfsplan, in het kader van de ‘Van Oord Innovation Challenge’, een wedstrijd voor start-ups en scale-ups die werk willen maken van een betere toekomst. Tijdens het symposium kreeg de winnaar, Abyssal, de kans om zijn innovatie te presenteren aan het publiek. Het bedrijf – dat realtime, visuele en collaboratieve tools ontwikkelt om olie- en gasproducenten bij te staan ​​gedurende alle fasen van een onderwaterontwikkelingsproject – ontving bovendien een exclusief 1-jarig partnerschap met Van Oord.

Afsluiting jubileumjaar in december
In december wordt het jubileumjaar afgesloten met een tweedaags evenement rond de doop van Van Oord’s nieuwe sleephopperzuiger Vox Amalia. Op 14 december zal koningin Máxima, in aanwezigheid van medewerkers en gasten, de doopceremonie verrichten aan de Cruise Terminal in Rotterdam.