Minister Cora van Nieuwenhuizen en gedeputeerde Rik Janssen openen de nieuwe vaarweg in de Delftse Schie (foto: Twitter).

Minister Van Nieuwenhuizen van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en Rik Janssen, gedeputeerde Water en Vervoer over water van de provincie Zuid-Holland openden 28 januari de nieuwe vaarweg in de Delftse Schie. Hiermee verdwijnen 2 haakse bochten in de Delftse Schie. De nieuwe vaarweg biedt de scheepvaart een snellere en veiligere route door de regio en loopt vanaf de Hoge Brug in Overschie naar de Doenbrug in Rotterdam.

De werkzaamheden zijn in 2016 gestart. Langs het tracé van zo’n 800 meter lang zijn stevige dijken en damwanden aangebracht om de omgeving te beschermen tegen het water. Vervolgens is er een klein deel uitgegraven, omdat het gebied lager ligt dan het water van de Schie. Na het volstromen van de vaargeul en de goedkeuring van de dijken, konden de tijdelijke dammen worden doorgegraven. Ook zijn er natuurvriendelijke oevers en vispaaiplaatsen aangelegd. Die dragen volgens de betrokken partijen bij aan een betere waterkwaliteit en een gezonder en prettiger leefgebied.

Modal shift
In haar speech prees Van Nieuwenhuizen de lange adem en het doorzettingsvermogen van de provincie Zuid-Holland, de gemeentes Rotterdam en Schiedam en het Hoogheemraadschap van Delfland voor de uitvoering van het project. Volgens haar wordt er al sinds de jaren ’30 van de vorige eeuw over de bochtafsnijding gesproken. Rivieren als de Schie en de Gouwe zijn volgens de minister de haarvaten van onze vaarwegen. “Ze zijn onmisbaar voor het toenemende vervoer van goederen over water in plaats van over de weg, zoals zand en grind voor de bouw en grondstoffen voor de industrie.” Het project draagt volgens haar dan ook bij aan de modal shift: een toename van het duurzaam vervoer over water in plaats van over de weg.

Lees hier meer informatie over de Bochtafscheiding Delftse Schie