Van Heck installeert noodpompen in Muiden om natuurschade te voorkomen

Van Heck heeft afgelopen week drie elektrisch gedreven VP800 pompen geplaatst in de Groote Zeesluis in Muiden. Het bedrijf deed dit in opdracht van Stichting Waternet. De noodpompen moeten ervoor zorgen dat het waterpeil in de Vecht hoog genoeg blijft om natuurschade in en rond het Naardermeer te voorkomen.

Door de aanhoudende droogte is het waterpeil van het IJmeer vorige week gezakt van -40 naar -27 NAP. Hierdoor stroomt dit water nier meer vanzelf naar de Vecht. Dit is een belangrijke bron van vers water voor het Naardermeer, de Spiegelplas en de Ankeveense plassen. Daarom plaatste Van Heck voor de eerste keer drie noodpompen in de Groote Zeesluis in Muiden. Elke pomp kan ruim 7.500 m3/uur verpompen om zo voor genoeg water vanuit het IJmeer te zorgen. Hiermee voorkomt Waternet ernstige schade aan de natuur, zoals troebel water en de groei van algen. Het zou volgens Waternet jaren duren om het water hier weer helder te krijgen.

Bijzonder plan
Om de door Napoleon Bonaparte gebouwde sluizen niet te beschadigen, bedacht Van Heck samen met Van Schie uit Mijdrecht een bijzonder plan om de pompen in de sluizen te krijgen. De grote telescoopkranen of kraanschepen die normaal nodig zijn om de pompen te plaatsen konden daar niet opgesteld worden. Daarom maakten de twee bedrijven de 14 ton wegende pompen drijvend. Door twee 40ft pontons aan elkaar te koppelen en de VP800 pompen ertussen te hangen konden de pompen in de sluis gevaren worden. Hiermee raakten ze zowel de bodem als de muren van het rijksmonument niet.

Lees hier het persbericht van Waternet