Van den Herik startte 29 maart voor Waterschap Rijn en IJssel met de aanleg van geotextiel (foto: Twitter).

Aannemer Van den Herik-Sliedrecht heeft 29 maart voor Waterschap Rijn en IJssel het eerste deel (290 meter) verticaal zanddicht geotextiel aangebracht. De aannemer deed dit aan de binnenkant van de dijk langs het Twentekanaal bij Zutphen. In totaal brengt Van den Herik deze weken 1200 meter aan om piping te voorkomen.

De dijken langs de grote rivieren in het beheergebied van het Waterschap Rijn en IJssel worden vanuit het Hoogwaterbeschermingsprogramma regelmatig getoetst op sterkte en stabiliteit. Uit de toetsing in 2011 bleek onder meer dat een dijkverbetering noodzakelijk is langs het Twentekanaal nabij Zutphen, op het traject tussen de Gelderse IJssel en de sluis bij Eefde.

Water doorlatend
Van den Herik startte 29 maart met de uitvoering van de dijkverbetering door 290 meter verticaal zanddicht geotextiel aan te brengen. In totaal brengt de aannemer 1200 meter van het materiaal aan in de binnenkant van de dijk in een smalle verticale sleuf van 5 meter diepte. Het geotextiel is water doorlatend maar houdt zandtransport tegen, en daarmee de onderspoeling van de dijk (piping).

Innovatieprijs
Van den Herik ontving eind 2018 van het Hoogwaterbeschermingsprogramma en Waterschap Rijn en IJssel het certificaat Gouden Innovatie Pluim. Tijdens de kennisdag voor het pilot-project Twentekanaal kreeg het bedrijf deze onderscheiding voor het succesvol aanbrengen van verticaal zanddicht geotextiel Tijdens een proef is aangetoond dat het geotextiel onbeschadigd, niet versmeerd en op diepte is aangebracht. Op basis van de prijs- en kwaliteitverhouding heeft Van den Herik het huidige project Twentekanaal aangenomen.

Bekijk hier een video over het project