DEME en Van Oord voltooien grootschalig moderniseringsproject met succes en op schema
Van Oord en DEME zijn bijzonder trots op de verdieping van de vaargeul Świnoujście-Szczecin, een van de belangrijkste baggerprojecten in de geschiedenis van Polen. Samen met het Ministerie van Transport en het Maritiem Bureau van Szczecin vierden de joint-venturepartners vandaag (9 mei) de officiële opening van de 65 km lange vaargeul.
De vaargeul, die toegang biedt vanaf de Oostzee, loopt tussen de stad Świnoujście en de haven van Szczecin. Na het baggeren van meer dan 24 miljoen m3 materiaal werd het kanaal met 2 m verdiept tot -12,5 m. Hierdoor kan de haven van Szczecin de volgende generatie schepen accommoderen.
Ondanks uitzonderlijke uitdagingen, waaronder het uitvoeren van het grootste deel van de werken tijdens de pandemie, de aanwezigheid van grote hoeveelheden niet-geëxplodeerde munitie en dik ijs in de winter, werd het ambitieuze Design & Build-project op tijd voltooid. Dit bewijst de enorme inspanningen die het jointventureteam heeft geleverd. DEME’s snijkopzuiger ‘Amazone’ werd zelfs helemaal aan het begin van de pandemie gemobiliseerd, hoewel er zowel in Polen als in België lockdowns waren. Toen het project bijna ten einde liep, werd het getroffen door twee zware stormen die een nieuwe ophoping van sediment veroorzaakten. Hierdoor moest het team zich opnieuw mobiliseren om tot de nodige diepte te baggeren.
Geavanceerde baggervloot ingezet
De enorme schaal van dit project blijkt uit de cijfers. Tijdens de duur ervan waren er meer dan 2.000 mensen aan het werk. De jointventurepartners werkten zoveel mogelijk samen met lokale partijen en de niet-baggerwerken werden grotendeels uitgevoerd door Poolse bedrijven. Tien grote baggerunits werd op de vaargeul ingezet, waaronder Van Oord’s trailing suction hopper dredgers ‘Vox Amalia’ en HAM317’ en DEME’s ‘Scheldt River’ en ‘Meuse River’. Deze baggerschepen van de volgende generatie zijn allemaal in staat om materiaal over lange afstanden – in dit geval tot 8 km – te pompen zonder dat er een boosterstation nodig is.
Kunstmatig eiland wordt nieuwe ecologische habitat
Dit gigantische project omvatte ook de bouw van twee kunstmatige eilanden in de lagune, die in overeenstemming met de duurzame oplossingen van de jointventurepartners voor een circulaire economie worden gecreëerd met gebaggerd materiaal. Een van de eilanden is opgevat als nieuwe natuurhabitat boven en onder de waterlijn en trekt een divers scala aan vogels aan, zelfs zeldzame soorten die op de EU-lijst van bedreigde soorten staan. De rotsen onder het water blijken ook populair bij het zeeleven. Daarnaast zijn meer dan 9.000 bomen en struiken aangeplant in het kader van de groenwerken om nieuwe leefgebieden te creëren voor wilde dieren. Andere groene initiatieven waren DEME’s TSHD ‘Scheldt River’ die tijdens het project op LNG werkte, hybride grondverzetmachines en het gebruik van zonnepanelen in de jachthaven van Trzebiez.
LTI-vrij met meer dan 2,5 miljoen gepresteerde manuren
Veiligheid stond zoals altijd voorop en het project boekte een opmerkelijk LTI-vrij veiligheidsrecord met meer dan 2,5 miljoen gepresteerde manuren. Ook werden meer dan 10.000 Covid-tests ter plaatse uitgevoerd om de aandacht te vestigen op gezondheid en veiligheid.
Met de grootste UXO-campagne in de geschiedenis van Van Oord en DEME slaagde de joint venture erin om het kanaal, dat in de Tweede Wereldoorlog zwaar was gebombardeerd, met succes schoon te verwijderen. Een van de ontdekkingen was een niet-ontplofte ‘Tallboy’-bom van vijf ton. Na een jaar onderzoek en voorbereidingen werd de Tallboy ter plekke veilig tot ontploffing gebracht door de Poolse marine.
Naast de verdiepingswerken en de nieuwe eilanden voerden de jointventurepartners ook kustbeschermingswerken uit, brachten ze onderwaterversterkingen aan en installeerden ze kabels en navigatiehulpmiddelen.
Teamwerk en nauwe samenwerking met alle belanghebbenden
‘We kijken met trots en grote tevredenheid terug op de oplevering van dit uitdagende project in Polen in overeenstemming met ons bedrijfsdoel: een betere wereld creëren voor toekomstige generaties door marine ingenuity te leveren. Het bouwen van infrastructuur van wereldklasse samen met het co-creëren van twee nieuwe eilanden die fungeren als natuurlijke habitat waar de natuur en dieren in het wild kunnen floreren, is een voorbeeld van waar ons bedrijf het beste in is en hoe we een belangrijke rol spelen bij het toevoegen van waarde aan de samenleving. Hartelijk dank aan alle mensen die bij het project betrokken waren: jullie vakmanschap, toewijding en teamwork hebben het verschil gemaakt! Dit project heeft aangetoond dat enorme uitdagingen kunnen worden overwonnen door een positieve geest van samenwerking met alle betrokken belanghebbenden. We feliciteren het Poolse volk met deze mijlpaal!’
– Govert van Oord, Managing Director Dredging bij Van Oord
‘Dit is een bijzondere dag. DEME is erg trots op dit ongelooflijke project en de stipte oplevering ervan. Dit was het eerste grote project van DEME in Polen, het eerste Design & Build-baggerproject in het land, dat volgens strenge veiligheids- en milieunormen moest worden uitgevoerd. We zijn er echter in geslaagd dit complexe project met succes te realiseren, hoewel we voor ongekende uitdagingen stonden – de pandemie, een grootschalige UXO-campagne, zware winterstormen – en dat is te danken aan de nauwe samenwerking met onze jointventurepartner. Dankzij de vastberadenheid en veelzijdigheid van het projectteam konden we deze uitdagingen het hoofd bieden. Dit is een fantastisch voorbeeld van echt teamwerk, waarbij we onze gezamenlijke expertise bundelden, en van de toewijding van alle betrokken partijen. Het is ook het resultaat van onze nauwe samenwerking met het Maritiem Bureau van Szczecin, de Poolse regering, de regionale overheden en de lokale gemeenschap. Het is uitzonderlijk dat dit grootschalige publieke project op tijd werd afgerond. Dit is inderdaad een dag waarop DEME en Van Oord erg trots mogen zijn!’
– Eric Tancré, Managing Director Activity Line Dredging bij DEME Group