Uroloog verdenkt restanten pesticiden in drinkwater van veroorzaken slecht zaad

De pesticiden zouden zich opstapelen in het vetweefsel van de vrouw en via de placenta bij de foetus terechtkomen. Dat zei Dohle vorige week in een interview met het NOS Radio 1 Journaal.  De kwaliteit van sperma wordt minder en dat kan later vruchtbaarheidsproblemen veroorzaken. Niet alleen het aantal zaadcellen neemt af, maar de overige spermacellen vertonen ook vaker afwijkingen. De uroloog zegt steeds vaker spermacellen te zien met een gebroken staart of met twee kopjes en die kunnen geen eitjes bevruchten.

Internationaal congres
Vierhonderd artsen en wetenschappers bogen zich vorige week op een internationaal congres in Rotterdam over de vraag waarom het zaad van westerse mannen in kwaliteit achteruitgaat. Volgens Dohle, organisator van het congres, is jarenlang gedacht dat te strakke onderbroeken, laptops op schoot, gebruik van alcohol en roken funest zijn voor de kwaliteit van het sperma. De laatste twee factoren spelen zeker een rol, zegt Dohle, maar er zijn steeds meer aanwijzingen dat het al vroeg in de zwangerschap misgaat, wanneer de mannelijke geslachtsorganen zich ontwikkelen.

Radar
De kritiek op pesticiden in het oppervlaktewater wordt steeds heviger. Radar besteedde eind augustus een volledige uitzending aan het onderwerp. In het programma komen onder meer directeur Renee Bergkamp van Vewin en Hans van der Vlist van de adviescommissie water uitgebreid aan het woord. Zij geven aan dat het steeds meer moeite kost om het beschikbare oppervlaktewater te zuiveren.

Supermarkten
Deze zomer maakten Albert Heijn en Jumbo bekend dat zij het gebruik van bestrijdingsmiddelen in de teelt van aardappelen, groente en fruit gaan aanpakken. Ze verplichten Nederlandse telers vanaf 2019 Milieukeur-gecertificeerd te zijn en zetten in op meer biologisch en meer Nederlands product. Albert Heijn wil de 28 pesticiden die het meest schadelijk zijn voor dier en milieu vóór 2019 uitfaseren.