Universiteit Twente krijgt lab voor water- en membraanonderzoek

Universiteit Twente krijgt lab voor water- en membraanonderzoek
Het ontwerp van het waterlab (foto: TU Twente).

De Universiteit Twente krijgt een nieuw laboratorium voor water- en membraanonderzoek. Doel is om voor wetenschappers van het membraancluster van de faculteit Technische Natuurwetenschappen een plek te creëren voor kleinschalige pilots. Daarnaast is er ruimte voor onderzoekers buiten het membraancluster, practica en projectwerk. De aanbestedingsprocedure is bijna afgerond. Oplevering is naar verwachting in het voorjaar van 2022.

Momenteel staat er nog een enigszins mysterieuze zeecontainer op het plein, aan de waterkant van de vijver tussen Hogekamp, High Tech Factory en Vrijhof, meldt U-Today. “In die container zit een membraanfiltratie-installatie, die het water in de vijver zuivert tot irrigatiewater voor de sportvelden op de campus”, legt Heleen Sombekke, business developer bij het membraancluster, uit. “Vooral de kunstgrasvelden kunnen niet besproeid worden met vijverwater; door de algen wordt het veld spekglad.’

Drie soorten water

De installatie in de container blijft voorlopig die zuiverende functie houden, maar verhuist vervolgens naar het nieuw te bouwen waterfiltratielaboratorium. “Het mooie van deze locatie is dat we met drie verschillende soorten water kunnen experimenteren: vijverwater, regenwater en afvalwater uit de Hogekamp en High Tech Factory.”

Volgens Sombekke heeft het nieuwe lab ook een streepje voor ten opzichte van de reguliere laboratoriumsetting. “Daar wordt doorgaans artificieel water gebruikt. Op deze testlocatie kunnen we experimenteren met echt water. Daardoor kunnen we ons onderzoek praktischer inrichten en toepassen.”

“Bovendien kunnen we met dit lab laten zien waar we goed in zijn. We zijn toonaangevend in membraantechnologie. Met deze proeftuin creëren we ook een stuk zichtbaarheid, terwijl we de technologie daadwerkelijk toepassen op de campus.”

meer nieuws uit de watersector.