Meer dan 200 teams uit meer dan 60 landen deden mee aan de UN2023 Gamechanger Challenge. Een uitvraag aan studenten en young professionals om met een idee te komen om een lokaal water probleem op te lossen. Na een selectie van 20 teams zijn uiteindelijk vijf finalistenteams uit de Filipijnen, India, Niger, Nederland en Zuid-Afrika uitgenodigd om hun ideeën te presenteren tijdens de New York Water Week. Deze week is onderdeel van de VN 2023 Waterconferentie.

“Het groene goud dat het zout verslaat,” is de afsluitende zin van de pitch van van team Algeanius. Een van de teamleden is de 19-jarige Meinke van Oenen. Zij is student aan de Technische Universiteit Delft in Nederland, en is samen met Pjotr de Haan (18) en Nynke Bats (18) van Wageningen University and Research teamlid. Zij hebben een idee ontwikkeld om halofiele algen te gebruiken om water te ontzilten. De methode is goedkoper en duurzamer dan conventionele ontziltingsmethoden. Het idee is verder ontwikkeld tijdens de New York Water Week als onderdeel van Wetskills.

Het Algeanius team hoopt dat hun methode, waarbij zout water wordt behandeld door algen in zwembaden om het zoutgehalte voldoende te verminderen zodat het water kan worden gebruikt in de mijnbouw, de industrie en in sommige landbouwactiviteiten, een alternatief zou zijn voor omgekeerde osmose, de energiebron. Dit is een veeleisende methode die vaak wordt gebruikt om water te ontzilten. Als een universiteit het idee ondersteunt met onderzoek, zou volgens het team een proeffabriek die de methode gebruikt binnen een jaar operationeel kunnen zijn.

Jaap Slootmaker, directeur-generaal Water en Bodem bij het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, benadrukte de ambitie om deze inspirerende beweging verder te laten gaan dan de Waterconferentie. “De wereld verenigen voor water is geen eenmalige zaak, we zullen blijven samenwerken om de meest urgente wateruitdagingen over de hele wereld aan te pakken.” aldus de DG Water & Bodem.

Team Oceanic, die hun idee hebben ontwikkeld samen met een weeshuis in Pretoria, en stellen een gesloten plastic-cyclus voor in Zuid Afrika. Deze circulaire aanpak resoneert bij partners in de regio die zich hebben gecommitteerd aan het verder ontwikkelen van hun idee. Partners als de Stellenbosch Universiteit, jongerenorganisatie South Africa Youth Parliament for Water en private sector partner Tesla Water Solutions zullen de innovatie een stap verder helpen.

Andere ideeën die tijdens de finale werden gepresenteerd, waren onder meer het RainLux systeem om regenwater op te vangen, te behandelen en op te slaan zodat het een bron van drinkwater wordt, ingediend door een team Pauwes met leden uit Nigeria en Ghana. Of het Team Ladakh uit India dat meer water uit de terugtrekkende gletchers op wilt vangen. En zeker niet als laatste Team Sichuan uit de Philipijnen die een een watersensor willen ontwikkelen om vooral petroleum op te sporen uit water. Voor meer info van de top 5 teams kijk op de website. [https://wavemakersunited.com/youth-led-innovations-at-the-new-york-water-week/] De teams zoeken in een aantal gevallen nog partners om het idee verder te ontwikkelen.

De UN 2023 Gamechanger Challenge, georganiseerd door Wavemakers United en IHE Delft, nodigde jongeren uit om hun ideeën te delen voor sociale en technische waterinnovaties om de wereldwijde wateruitdaging aan te pakken. Naast het samenwerken om hun ideeën te ontwikkelen met behulp van mentoren en andere middelen, gaven de challenge-deelnemers ook lezingen in hun gemeenschap over wateruitdagingen.

Jongerenjury’s en deskundige jury’s beoordeelden de inzendingen van de challenge tijdens meerdere selectierondes, waarbij de koplopers werden geselecteerd op basis van de originaliteit, lokale relevantie en het wereldwijde potentieel van hun idee. De 20 topideeën worden gepresenteerd op de Challenge-website om ontwikkelingspartners aan te moedigen de ideeën over te nemen en de realisatie ervan te ondersteunen.

“Iedereen is een winnaar. Je moet je ideeën ontwikkelen en nooit opgeven: maak ze waar!”, Yasmine Jabali, assistent-professor aan de Universiteit van Balamand in Libanon, hoofd van de jury. 

Geïnteresseerd in het steunen van een van de ideeën van de Challenge of benieuwd waar alle Wavemakers zich buiten New York voor inzetten? Registreer uw interesse in het ondersteunen van door jongeren geleide innovaties door een e-mail te sturen naar community@wavemakersunited.com of abonneer u hier op de nieuwsbrief van Wavemakers United.