Twee Nederlandse winnaars Global Water Award in Dubai

De prijs is in het leven geroepen door sjeik Mohammed bin Rashid Al Maktoum, vicepresident en premier van de Verenigde Arabische Emiraten en emir van Dubai. De onderscheiding moedigt onderzoeksinstellingen, individuen en bedrijven aan innovatieve, duurzame, op zonne-energie gebaseerde oplossingen te vinden voor de wereldwijde schaarste aan schoon drinkwater.

Maagdeneilanden
De eerste plaats in de categorie kleine innovatieve projecten ging naar Elemental Water Makers uit Delft, voor een door zonne-energie aangedreven omgekeerde-osmose-installatie voor de productie van drinkwater. Het jonge bedrijf had voor de competitie zijn RO-centrale op de Britse Maagdeneilanden ingezonden. Deze produceert dagelijks 12.500 liter drinkwater en heeft daarvoor slechts 12 kWp (kiloWattpiek) aan zonne-energie nodig. Dat lage energieverbruik is haalbaar doordat het zeewater met behulp van zwaartekracht eerst onder druk wordt gebracht, voordat het wordt ontzilt via omgekeerde osmose.


De oprichters van Elemental Water Makers, Reinoud Feenstra (links) en Sid Vollebregt (rechts), ontvingen de prijs in Dubai van de initiator van de Award, sjeik Mohammed bin Rashid Al Maktoum (midden).

MemPower
TNO ontving de eerste prijs in de categorie innovatief onderzoek en ontwikkeling voor zijn membraandestillatietechnologie MemPower. Bestaande technieken om zeewater te ontzilten zijn vaak complex, duur en verbruiken veel energie. MemPower van TNO benut duurzame energiebronnen zoals zonnewarmte of restwarmte voor de productie van zuiver water en elektriciteit met behulp van een techniek om dit water onder druk te produceren. Met deze MemPower-technologie kost dit netto geen elektriciteit maar wekt het die zelfs op. TNO-ceo Paul de Krom: “Voor de MemPower is wereldwijd en vooral in het Midden-Oosten grote belangstelling. We gaan samenwerken met partijen in het Midden-Oosten, waaronder het water- en elektriciteitsbedrijf Kahramaa uit Qatar. Het prijzengeld van de Award gaan we inzetten om onze membraantechnologie in deze regio verder te ontwikkelen en te demonstreren.”