Trotse Willem-Alexander weer even watermanager

Willem-Alexander was in 2006 gevraagd als voorzitter door VN-chef Kofi Annan. Hij nam afscheid van de raad toen hij in 2013 koning werd. De Japanse kroonprins Naruhito volgde hem op. Ook hij was vrijdag aanwezig in New York. De UNSGAB houdt op te bestaan, omdat schoon water is opgenomen in de Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties. 

Taboe
Volgens Willem-Alexander is er de afgelopen jaren veel vooruitgang geboekt. “In de beginjaren waren sanitatie, toiletten en hygiëne nog een taboe op veel plekken. Gebrek aan schoon water bedreigde mensen en maatregelen tegen klimaatveranderingen stonden nog in de kinderschoenen.”
“We zijn ver gekomen”, stelde Willem-Alexander. Tegenwoordig zijn schoon drinkwater en sanitatie een mensenrecht. De wereld beseft dat sanitatie geen taboe moet zijn, maar cruciaal is voor gezondheid, waardigheid en ontwikkeling.”

Geen dikke rapporten
Volgens de koning was de UNSGAB geen organisatie die “dikke rapporten” schreef, maar die juist met andere instanties wilde samenwerken om een probleem op te lossen. “We hebben effectieve coalities gesmeed met VN-organisaties, financiële instellingen, regionale ontwikkelingsbanken en stichtingen.” Willem-Alexander wees erop dat er nog veel aandachtspunten zijn, zoals de watervoorziening in steden en de betrokkenheid van de samenleving bij waterproblemen. 

Lees hier de toespraak van Koning-Willem Alexander in New York.