Toename legionella bij reizigers uit Dubai

Volgens het RIVM zijn de accommodaties waar de patiënten verbleven, geografisch wijdverspreid over Dubai. Dit suggereert dat er een andere gemeenschappelijke bron is dan een hotel.

Door het ECDC is in december een risico-inventarisatie over de toename van legionellose uit Dubai gepubliceerd, gevolgd door enkele updates – de meest recente werd vorige week gepubliceerd. Het in Zweden gevestigde ECDC meldt dat er gemiddeld twee weken vertraging zit tussen het oplopen van de ziekte en de melding bij het European Legionnaires’ Disease Surveillance Network (ELDSNet). In de praktijk gaat het om een vertraging van tenminste één week en maximaal zes weken. Dat betekent volgens het ECDC dat het aantal gevallen in de voorbije zes weken waarschijnlijk hoger zal uitvallen.

Voortdurende bron
De autoriteiten in Dubai hebben de hotels waar meerdere patiënten verbleven onderzocht, maar daar werd geen legionella aangetoond. Het vermoeden is dat er sprake is van een voortdurende, openbare bron ergens in de stad of regio.

Reizigers die binnen drie weken na terugkomst uit Dubai klachten ontwikkelen die bij een legionellose  kunnen passen (hoge koorts en hoesten), wordt geadviseerd contact op te nemen met hun huisarts en te vermelden dat zij in Dubai zijn geweest.

Meer informatie op de website van het ECDC.