Van Nieuwenhuizen krijgt contactverbod
Demissionair minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat (foto: Martijn Beekman).

Oud-minister Cora van Nieuwenhuizen (VVD) krijgt contactverbod en mag de komende twee jaar geen contact hebben met ambtenaren van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Dat schrijft demissionair premier Rutte 8 september in een brief na een uitgebreid debat in de Tweede Kamer en vragen van Kamerleden. Toen Van Nieuwenhuizen haar vertrek aankondigde, was de minister ervan overtuigd dat het lobbyverbod voor haar niet zou gelden.

De Tweede Kamer reageerde verontwaardigd op het plotselinge vertrek van Cora van Nieuwenhuizen als minister van Infrastructuur en Waterstaat. Zeker omdat zij als nieuwe voorzitter van lobbyclub Energie-Nederland gewoon contact zou mogen hebben met oud-ambtenaren. In een gesprek met Nieuwsuur gaf de minister aan dat zij zich gewoon aan alle regels houdt en dat zij zich nu met een ander beleidsterrein bezig zal gaan houden.

Van Nieuwenhuizen krijgt contactverbod

In 2017 werd door het kabinet-Rutte II een contactverbod voor oud-bewindspersonen ingesteld. Twee jaar lang mogen ze geen contact hebben met ambtenaren van het ministerie waar zij eerder leiding aan gaven. Volgens het toenmalige kabinet beoogde dat verbod ‘te voorkomen dat aftredende of afgetreden bewindslieden kennis en positie uit de eerdere hoedanigheid als bewindspersoon op onwenselijke wijze benutten voor de belangen van een organisatie waar zij na het aftreden in dienst zijn getreden’. Hoewel het lobbyverbod per 1 januari 2020 stilletjes werd ingetrokken, is het nog wel van kracht, bevestigde demissionair minister Kajsa Ollongren van binnenlandse zaken vorige maand aan de Tweede Kamer is te lezen in dagblad Trouw.

Ministerraden over klimaatbeleid

In het Kamerdebat over de benoeming van drie Kamerleden tot staatssecretaris op 8 september legde Frank Wassenberg van de Partij voor de Dieren de vinger op de zere plek. ‘Cora van Nieuwenhuizen heeft bij alle ministerraden gezeten. Ook bijvoorbeeld bij de ministerraden waarin werd besloten dat het kabinet dadelijk 6 tot 7 miljard extra gaat uittrekken voor klimaatbeleid. De Kamer weet daar nog niets van, die krijgt dat op Prinsjesdag te horen, maar oud-minister Cora van Nieuwenhuizen weet er al van. En die zit dadelijk in het lobbycircuit voor de energiebedrijven. Zij hebben er ongelofelijk veel belang bij om die plannen in een zeer vroeg stadium te krijgen. Dus alles kan gewoon een-op-een worden doorgegeven aan die bedrijven.’

Granuliet-affaire

Bemiddeling van een oud-politicus leidde ook belangenverstrengeling bij het storten van granuliet in Over de Maas. Toen er geen vergunning werd verleend voor het storten van het afvalproduct granuliet schakelde Bontrup oud-politicus Halbe Zijlstra in, tegenwoordig topman bij bouwbedrijf VolkerWessels. Hij bracht Bontrup in contact met de top van Rijkswaterstaat. Volgens Zembla resulteerde dat erin dat directeur-generaal Michèle Blom van Rijkswaterstaat de afdeling Zuid-Nederland sommeerde om de aanvraag te honereren. Binnen 24 uur was de vergunning geregeld, zij het onder protest, bleek destijds uit een reconstructie van Zembla.

Stientje van Veldhoven

Het contactverbod gaat ook gelden voor oud-staatssecretaris Stientje van Veldhoven. Zij stapte in juli op nadat bekend werd dat zij aan de slag ging bij het World Resources Institute (WRI), een duurzaamheidsorganisatie die zich bezig houdt met ’duurzame voedselproductie en energievoorziening’. Deze organisatie ontving in de afgelopen vijf jaar in totaal 1,7 miljoen euro van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

 

Meer nieuws uit de watersector