Tocardo haalt 8,5 ton op via crowdfunding

Tocardo gaf via het crowdfundingsplatform duurzaaminvesteren.nl obligaties vanaf  500 euro uit. Deze bieden een rentepercentage van zes procent met een looptijd van zestig maanden. Dat al binnen zestien uur de beoogde 850.000 euro aan obligaties kon worden uitgeschreven, noemt Tocardo-voorzitter Hans van Breugel “verrassend”. We wisten dat er veel belangstelling voor was, maar dat het zo snel zou gaan hadden we niet verwacht. Het gaat toch om een nieuwe techniek en een nieuwe markt.”
Het is de eerste keer dat Tocardo op deze manier financiering zoekt. Van Breugel: “Crowdfunding begint een volwassen plaats in te nemen bij projectfinanciering. Het is voor ons heel aantrekkelijk om op deze manier naast bancaire financiering eigen vermogen op te bouwen.”

Nieuwe projecten
De ontwikkeling en realisatie van de Oosterschelde getijdenstroomcentrale financierde Tocardo eerder uit eigen middelen en subsidies van onder andere het Rijk, de provincie Zeeland en de EU. Met het nu verkregen extra werkkapitaal maakt Tocardo middelen vrij voor de ontwikkeling en realisatie van nieuwe duurzame energieprojecten. Van Breugel wijst op de realisatie van turbines in Canada en Engeland.
Het Canadese energiebedrijf Tribute Resources nam deze zomer de Tocardo-aandelen over van de Schiedamse maritieme dienstverlener Huisman, die het ophangsysteem voor Tocardo ontwikkelde en meerderheidsaandeelhouder was. Doordat Tribute 20 procent van de in totaal 66,5 procent aandelen weer verkocht aan het Tocardo-management behield het Nederlandse Tocardo het meerderheidsbelang.

Brexit
Van Breugel geeft aan begin volgend jaar een contract in Engeland te willen afsluiten. Dat Engeland de EU verlaat, is daarbij een zorgelijke ontwikkeling, beaamt hij. “Engeland had een heel mooi feed-in tarief (een vergoeding voor duurzame energie) om nieuwe projecten te ondersteunen. Er was ons een mooi tarief beloofd, maar door Brexit is dit komen te vervallen. Het is onzeker wat het nieuwe tarief gaat worden en de vooruitzichten zijn dat dit pas in 2020 of 2021 van kracht wordt. Dat vormt voor ons een extra uitdaging.”

De obligatiehouders worden daardoor overigens niet  getroffen, het rendement ligt vast en komt uit het Oosterscheldeproject.