Tocardo begeeft zich in woeste Canadese wateren

Tocardo plaatst vier 250kW opleverende T2 bi-directionele turbines in de Minas Passage. De turbines worden in tegenstelling tot in de centrale in de Oosterscheldekering opgehangen aan een speciaal ontworpen drijvend platform. Dit semi-submersible Universal Floating Platform Structure (UFS) is door Tocardo gepatenteerd.
 

Het is de bedoeling in 2018 nog eens drie keer vier turbines te installeren. Daarmee zal in de Canadese baai in totaal 4 megawatt aan stroom worden opgewekt.

Hoogste getijdenverschil ter wereld
De Fundybaai in het Zuid-Oosten van Canada kent het hoogste getijdenverschil ter wereld. Dit vormt een uitgelezen kans voor Tocardo om de mogelijkheden van de technologie in gebieden met deze enorme getijdenverschillen te demonstreren.

Het Canadese energiebedrijf Minas Energy, de International Marine Energy Inc (IME) en Tocardo hebben zich verenigd in Minas Tidal Limited Partnership (Minas Tidal). “We kijken ernaar uit de mogelijkheden van Tocardo te laten zien in Noord-Amerika en hopen van Nova Scotia het centrum van onze toekomstige productie-activiteiten te maken”, aldus Hans Van Breugel, voorzitter van Tocardo. “Nu we meerdere turbines hebben draaien in in lage, matige en extreem hoge getijdenstroming hebben we er vertrouwen in ook offshore te kunnen gaan.”

Hoge ogen
De Canadezen verwachten met de in Nederland ontwikkelde getijdenenergieopwekking hoge ogen te gooien. “De betrokkenheid van gerespecteerde internationale spelers als Tocardo en IME en de mogelijkheid om de verschillende technologieën hier te testen, zal Nova Scotia helpen uitgroeien tot wereldwijd leider op het gebied van getijdenenergie”, aldus Michel Samson, minister van Energie.

Canadese aandeelhouder
Het Canadese energiebedrijf Tribute Resources (voor vijftig procent eigenaar van IME) heeft sinds deze zomer 46,5 procent van de aandelen van Tocardo. Het nam deze over van  de maritieme dienstverlener Huisman, die het ophangsysteem voor Tocardo ontwikkelde.

De getijdentechnologie van Tocardo is al in gebruik in de Oosterscheldekering, een testopstelling draait bij de Afsluitdijk.