Het Nederlandse kraanwater kan de vergelijking met commercieel flessenwater makkelijk doorstaan (foto: Creatieve Commons).

Op Wereldwaterdag is Tilburg uitgeroepen tot winnaar van de tweede KRNWTR Award voor het lekkerste kraanwater van Nederland. Een deskundige jury en het publiek uit het hele land proefden en beoordeelden kraanwater uit 20 grote Nederlandse steden en 5 gebottelde mineraalwaters in de Beurs van Berlage te Amsterdam. Zwolle won het zilver, Leeuwarden werd derde.

Behalve de bronzen plak van de onafhankelijke jury sleepte de Friese hoofdstad ook de Publieksprijs binnen. Aan de andere kant van het drinkwaterspectrum werd Bar le Duc ‘geëerd’ met de ‘Gebakken Water Award’. Die wordt toegekend aan duur en vervuilend drinkwater dat ook nog eens als het minst lekker wordt beoordeeld van de mineraalwaters – en beduidend minder van smaak wordt bevonden dan de meeste kraanwaters.

‘Erg aangenaam en mild, licht-zuur’
Het Tilburgse kraanwater kreeg van de jury en het aanwezige publiek een 7,4. De jury omschrijft het Tilburgse kraanwater als ‘erg aangenaam’ en ‘mild, licht-zuur’. De onafhankelijke jury bestond uit wijnjournalist Esmee Langereis, watersommelier Marielle Thiadens, kok David Deijmann, koffiebrander Jose Mollura, bierbrouwer Almer Cremer en koffie-expert Job Boodt. Brabant Water, de producent van het Tilburgse kraanwater, laat in een reactie weten ‘trots’ te zijn op het winnen van de Award. “Wij maken het drinkwater van diep grondwater dat goed beschermd wordt. In Tilburg hebben wij in 2016 een centrale onthardinginstallatie gerealiseerd. Daardoor zit er minder kalk in het water, wat een positief effect heeft op de smaakbeleving”, aldus het Brabantse drinkwaterbedrijf.

De top tien van de steden met het lekkerste kraanwater (illustratie: KRNWTR).

Niet eerder zoveel waters tegelijk geproefd
De verkiezing van het lekkerste kraanwater van Nederland werd dit jaar voor de tweede keer in de Beurs van Berlage in Amsterdam door KRNWTR georganiseerd. Vorig jaar werd het kraanwater van Haarlem als lekkerste beoordeeld. Niet eerder werden er uit zoveel verschillende plaatsen in Nederland waters geproefd. “Juist met het oog op Wereldwaterdag vragen we meer aandacht voor de hoge kwaliteit van ons kraanwater. Het Nederlandse kraanwater is lokaal, duurzaam en gezond, waar we met recht trots op mogen zijn. Alle waters kregen een ruime voldoende en de meeste scoorden beter dan de dure mineraalwaters,” zegt Tom Niekamp van KRNWTR, een ‘Social Enterprise’ die het drinken van kraanwater promoot door het leveren van watertappunten, design karaffen, glazen, waterflessen en natuurlijke siropen.

‘Duurzaam, gezond en lekker’
Marike Bonhof, directielid van Vitens, zei na het in ontvangst nemen van de publieksprijs: “Kiezen voor kraanwater is de gemakkelijkste manier om duurzaam te doen. Ons kraanwater komt onverpakt uit de kraan en is duurzaam, gezond en lekker. Wij zijn blij dat Zwolle en Leeuwarden in de prijzen zijn gevallen. Uiteindelijk komt het beste water van dichtbij, namelijk uit je eigen kraan.”

Verschil tussen kraanwater en flessenwater niet altijd te proeven
Door Spa Blauw, Chaudfontaine, Sourcy, Bar le Duc en Evian op te nemen in de smaaktest heeft KRNWTR geprobeerd te achterhalen of kraanwater niet alleen beter is voor het milieu, maar ook beter smaakt. Het bleek voor de meeste proevers niet mogelijk om alle 5 mineraalwaters eruit te pikken. Ook het zestallige expertpanel lukte het niet om precies aan te geven wat mineraalwater was. KRNWTR vindt het daarom veilig om de conclusie te trekken dat mineraalwater uit plastic flessen niet anders en zeker niet beter smaakt dan kraanwater.

Bar le Duc krijgt de Gebakken Water Award
De Gebakken Water Award staat voor duur en vervuilend drinkwater wat ook nog eens als het minst lekker wordt beoordeeld van de mineraalwaters. Bar le Duc eindigde op de 21ste plaats van de 25 geteste waters qua smaak, terwijl het ruim 680 maal duurder is dan kraanwater! Daf Dubbelman van KRNWTR liet weten dat de onafhankelijke uitslag bewijst dat het kopen van single use plastic waterflessen in Nederland een voorbeeld is van zinloze verspilling. Iris Dapper van KRNWTR vulde aan: “Dagelijks gooien we in Nederland bijna 1 miljoen plastic waterflesjes weg. Grote hoeveelheden plastic waterflessen belanden in onze natuur. Door kraanwater te drinken, draag je op een simpele manier bij aan een betere wereld. Het is lekker en beter voor het milieu dan bronwater, dat verpakt en vervoerd moet worden.”

Water uit heel Nederland getest
Uit twintig Nederlandse steden is door de waterbedrijven PWN, Vitens, Dunea, Evides, Brabant Water en Oasen vers, lokaal getapt kraanwater aangeleverd voor de test. Het kraanwater kwam uit Almere, Amsterdam, Arnhem, Assen, Breda, Den Bosch, Den Haag, Eindhoven, Enschede, Gouda, Groningen, Haarlem, Leeuwarden, Lelystad, Maastricht, Middelburg, Rotterdam, Tilburg, Utrecht en Zwolle.