Tilburg experimenteert met blauwalgbestrijding

Vandaag, 26 augustus,  gaat Waterschap De Dommel, een proef doen met als doel de waterkwaliteit van de stadsvijver aan de Troelstrastraat in Tilburg te verbeteren. Er is hier een te grote aanvoer van voedingsstoffen. Door de aanwezige planten en dieren in de vijver kunnen deze niet allemaal op een natuurlijke manier worden afgebroken. Daarbij staat het water het hele jaar stil. Hierdoor kan het water erg warm worden in de zomermaanden. Dit heeft als gevolg dat er jaarlijks een blauwalgenbloei optreedt. Blauwalgen kunnen giftig zijn en in de zomer voor veel overlast zorgen. 

Waterstofperoxide
In de vijver aan de Troelstrastraat wordt op 26 augustus een waterstofperoxidebehandeling uitgevoerd. Waterstofperoxide is een stof die vaak gebruikt wordt bij het bleken van haren. Deze stof kan met een zeer lage concentratie blauwalgen vernietigen, terwijl de groenalgen en de overige flora en fauna in de vijver gewoon blijven leven. Ondanks de lage concentraties wordt wel aangeraden gedurende de behandeling en de dag daarna contact met het water te vermijden. Dit is in verband met de eventuele vrijgekomen giftige stoffen uit de blauwalgen. Deze giftige stoffen worden ook door de waterstofperoxide afgebroken. Na deze twee dagen is de waterstofperoxide uiteengevallen in de onschadelijke stoffen water en zuurstof, waardoor er gewoon weer gebruik gemaakt kan worden van de stadsvijver.

Vortex
Een andere methode wordt onderzocht in de stadsvijver aan de Kaukasuslaan. Hier wordt binnenkort een zogenaamd vortex-systeem (vortex = spiraalvormige luchtstroming) geïnstalleerd. Deze vortex zorgt ervoor dat de blauwalg van de oppervlakte naar beneden wordt gezogen. De blauwalg sterft dan af door het turbulente water en een gebrek aan zonlicht. Om de pomp zal een kooiconstructie worden gezet met fijn gaas, zodat er geen vis of vuil in de pomp terecht kan komen. Deze vijver is hiervoor uitgekozen omdat de vijver niet te groot is. Hierdoor kan door middel van één pomp het hele water worden beïnvloed.