NX Filtration levert directe nanofiltratiemembranen voor hergebruik afvalwater bij Cross Textiles

Cross Textiles
Textielfabrikant Cross Textiles gaat in haar fabriek in het Turkse Çorlu directe nanofiltratie membranen van NX Filtration toepassen

Textielfabrikant Cross Textiles gaat in haar fabriek in het Turkse Çorlu directe nanofiltratie membranen van NX Filtration toepassen. Doel is om kleurstoffen en organische stoffen uit de afvalwaterstroom te verwijderen, zodat de textielfabrikant het water kan hergebruiken. Het project vloeit voort uit een reeks succesvolle proefprojecten in de eerste helft van 2021. Die toonden aan dat de membranen in staat zijn om de ongewenste stoffen uit de afvalwaterstroom te verwijderen.

Dit maakt hergebruik van afvalwater mogelijk en verkleint daarmee de watervoetafdruk van Cross Textiles. Op basis van de succesvolle resultaten uit de proefprojecten besloot de textielproducent om een grootschalig waterhergebruiksysteem te implementeren met een capaciteit van 1.200 kubieke meter per dag. De textielfabrikant kan zo de waterinname met meer dan 50 procent verminderen.

Tweede kwartaal 2022

Het systeem is gebaseerd op de dNF40 membranen van NX Filtration. Cross Textiles neemt het systeem naar verwachting in het tweede kwartaal van 2022 in gebruik.
Ökotek, de distributeur van NX Filtration in Turkije, ondersteunde Cross Textiles tijdens de proefprojecten en het systeemontwerp. ENTA, specialist in waterbehandelingssystemen, won de aanbesteding voor de levering van het totale systeem op basis van NX Filtration’s dNF-membranen.

Zeer robuuste systeemopstelling

Mehmet Yüceyurt, General Manager bij ENTA: “We zijn er trots op dat Cross Textiles ons heeft geselecteerd en dat we de innovatieve dNF-technologie kunnen toepassen in ons waterzuiveringssysteem. Deze technologie stelt ons in staat om hoge prestatieresultaten te bereiken in een relatief eenvoudige en zeer robuuste systeemopstelling.”
Şebnem Aybige Barlas, Vice President bij Ökotek: “Dit project is een uitstekend voorbeeld van het potentieel van dNF-technologie om de watervoetafdruk van industriële bedrijven te verkleinen, in combinatie met het bieden van sterke duurzaamheidsvoordelen. Op dNF gebaseerde systemen vermijden het gebruik van voorbehandelingschemicaliën en vereisen aanzienlijk minder energie dan conventionele systemen.”

Enorm potentieel

Rick te Lintelo, Sales Director bij NX Filtration: “We zijn er trots op dat we Cross Textiles kunnen ondersteunen in hun reis om hun watervoetafdruk te verkleinen. Dit is opnieuw een voorbeeld van het enorme potentieel van onze dNF-technologie om lozing van afvalwater te voorkomen en hergebruik in de textielindustrie mogelijk te maken.”