Team OMA/Royal HaskoningDHV winnaar Amerikaanse ontwerpwedstrijd Rebuild by Design; Groen licht voor oplossing voor Hoboken

De Amerikaanse minister voor huisvesting en stedelijke ontwikkeling (HUD) Shaun Donovan maakte op 2 juni 2014 de winnende voorstellen en bijbehorende financiering bekend. “De winnende voorstellen zijn echt metamorfoses en dienen als blauwdruk voor hoe we deze regio veilig kunnen stellen”, aldus Donovan. 
HUD stelt USD230 miljoen beschikbaar aan New Jersey voor de implementatie van dit winnende ontwerp voor Hoboken. 
 
“Orkaan Sandy overstroomde 80% van Hoboken en veroorzaakte meer dan USD250 miljoen aan schade aan onze gemeenschap waar zo’n 50.000 mensen wonen”, aldus burgemeester Dawn Zimmer van Hoboken. “Heel Hoboken moet beschermd worden. OMA en Royal HaskoningDHV hebben een uitgebreide strategie ontwikkeld die onze stad beter bestand maakt overstromingen door storm- en stortvloeden. We hebben er alle vertrouwen in dan hun plan zal werken!”
 
Shohei Shigematsu, partner en directeur van OMA New York: “Wij zijn verheugd dat ons voorstel is geselecteerd. In dichtbevolkte stedelijke omgevingen zijn bescheiden oplossingen voor afzonderlijke huizen niet effectief en is een aanpak vereist die de bevolkingsdichtheid en de complexiteit van de context in acht neemt – een belangrijk jurycriterium.”
 
Marten Hillen, adviseur overstromingsrisico’s bij Royal HaskoningDHV: “Deze strategie heeft het grootste effect op waterveiligheid en zorgt ervoor dat deze gemeenschappen in de toekomst op een duurzame manier met water kunnen leven. We zijn trots dat we dit winnende voorstel mede hebben ontwikkeld en zien uit naar een veerkrachtiger Hoboken.”
 
Over het Hoboken voorstel
De uitgebreide strategie voor stedelijk waterbeheer voor Hoboken is een combinatie van harde en zachte maatregelen en gebaseerd op vier pilaren: weerstaan (resist), vertragen (delay), opslaan (store) en afvoeren (discharge) van water: 
Resist: verdedigingsconstructies aan de kust tegen hoge waterstanden.
Delay: het wegstromen van regenwater vertragen door middel van de stedelijke infrastructuur.
Store: groene infrastructuur voor de opslag van overtollig regenwater.
Discharge: waterpompen en alternatieve routes voor het afvoeren van water.
 
Het ontwerpteam bestaat uit OMA, Royal HaskoningDHV, Balmori Associates en HR&A.
 
Over Rebuild By Design
Rebuild by Design, een initiatief van de Hurricane Sandy Rebuilding Task Force en het Amerikaanse ministerie van Huisvesting en Stedelijke Ontwikkeling, pakt kwetsbaarheden van gebouwen en het milieu aan die door de orkaan Sandy aan het licht zijn gekomen in gemeenschappen in de gehele regio, en ontwikkelt financierbare oplossingen om inwoners in de toekomst beter te kunnen beschermen tegen klimaatgebeurtenissen.