Tauw en InnBlue onderzoeken alternatief voor drukriolering

De kracht van deze innovatie is volgens de betrokken drieledig. Zo is het systeem bruikbaar voor bestaande drukrioolstelsels, zijn er minder ((storingsgevoelige) pompen nodig en is er een aanzienlijke besparing op energiekosten. Dit geldt zowel voor energieverbruik als vastrechtkosten (geen elektriciteitsaansluiting meer nodig bij de putten).

Doorkijk project
Dit concept sluit volgens de initiatiefnemers zeer goed aan bij de ontwikkelingen rondom het lokaal zuiveren van afvalwater in buitengebieden, ook wel nieuwe sanitatie genoemd. Mogelijk zijn er straks nog maar enkele pompen nodig om het afvalwater in het buitengebied in te zamelen én te behandelen.

Glasvezeltechniek
Door glasvezeltechniek toe te passen ter controle van het DVC-systeem, kan ook eenvoudig een afsplitsing naar huishoudens worden gemaakt. Daarmee krijgen de bewoners in het buitengebied toegang  tot snel internet. Zo kan toepassing het DVC-systeem in combinatie met lokaal zuiveren en het gebruik van glasvezel, de woon- en werkomgeving in het buitengebied versterken.

Fasering en partners
Het onderzoek naar de haalbaarheid van DVC-systeem zal in twee fasen worden uitgevoerd. De eerste fase is gericht op de theoretische ‘proof of principle’ en optimalisatie van het prototype van de afsluiter. Dit laatste wordt uitgevoerd door No Nonsense Technical Solutions, in samenwerking met de Universiteit Twente. In de vervolgfase wordt het concept in de praktijk getest in de gemeente Veendam.

Ondersteuning
Het project wordt mede ondersteund door de Stichting Toegepast Onderzoek Waterbeheer (STOWA), Stichting Rioned, gemeente Veendam, Regio Groningen-Assen (RGA), REMONDIS Dusseldorp en Busch Vacuümpompen en systemen.