Prototyp des neuen Supreme Motor,

KSB zet belangrijke stap richting Industrie 4.0

KSB heeft 2017 afgesloten met de presentatie van een supercompacte, hoogefficiënte motor met geïntegreerde frequentieregelaar. De synchroon reluctantiemotor met een vermogen van 22 kW is een prototype waarin met behulp van nieuwe halfgeleidertechnologie een volledig nieuw koelmanagement zorgt voor afvoer van de warmte uit vermogenselektronica. Door de integratie van de frequentieregelaar in de motor heeft KSB het bouwvolume ten opzichte van klassieke bouwmethoden met meer dan 25 procent kunnen verlagen.

Aan de ontwikkeling is niet alleen bijgedragen door Duitse en Franse specialisten van de pompproducent maar ook door wetenschappers van het Karlsruher Institut für Technologie (KIT). De ontwikkeling van deze prototype-aandrijving is ingezet om aan te tonen wat de mogelijkheden van moderne siliciumcarbide onderdelen zijn voor grotere motorvermogens.

Tegenwoordig draait circa 70 procent van alle standaardpompen met een constant toerental. Voor optimale efficiëntie wordt de pomp aangepast aan het gewenste bedrijfspunt door het afdraaien van de waaier. In de toekomst zullen Industrie 4.0-motoren gebruik maken van zogenaamde ‘virtuele aanpassing van de waaier’. Dit kan ook nadat het aggregaat in bedrijf is genomen. Met de presentatie van het prototype zet KSB dan ook een belangrijke volgende stap richting Industrie 4.0.

KSB is één van ’s werelds meest vooraanstaande producenten van pompen, afsluiters en bijbehorende systemen voor industrie en gebouwentechniek, water- en afvalwaterbeheer alsmede energietechniek en mijnbouw. Het concern is met eigen verkooporganisaties, productie- en servicebedrijven op alle continenten vertegenwoordigd. De Nederlandse dochteronderneming KSB Nederland is gevestigd in Zwanenburg.