Stockholm zoekt naar baanbrekende oplossingen

Dat de sleutel ligt in het anders omgaan met de beschikbare bronnen, is voor het Stockholm Water Institute (SIWI) evident. Dit jaar worden initiatieven bekroond die een bijdrage leveren aan verstandig watergebruik. De Indiase Rajendra Singh ontvangt de Stockholm Water Prize voor zijn bijdrage aan het oogsten regenwater in duizenden dorpen in India.

Rajendra Singh

Hergebruik afvalwater
De Stockholm Industry Water Award werd zondag uitgereikt aan het Amerikaanse ingenieursbureau CH2M voor de promotie rondom het drinken van gezuiverd afvalwater. CH2M voerde in Singapore een campagne (Ferom toilet to tap) die ervoor gezorgd heeft dat de acceptatie van het drinken van gezuiverd afvalwater is toegenomen. 

Junior Prize Award
Vanuit 29 landen doen jongeren tussen de 15 en 20 jaar mee aan de Junior Water Prize Award. Vanuit Nederland waren Eline Jagtenberg, Mei Nelissen en Lotte van der Velde van ’t Hooghe Landt College in Amersfoort met hun project Blue Battery vertegenwoordigd. Kroonprinses Victoria van Zweden reikte de prijs gisteravond uit aan de student Perry Alagappan uit Houston, Texas. Zijn project behelst het gebruik van nanotechnologie om een hernieuwbaar waterfilter voor zware metalen te ontwikkelen. Het filter kan meerdere malen worden hergebruikt. De zware metalen die het eruit filtert, kunnen worden toegepast in elektronische producten. 

Nederlanders
De World Water Week gaat nog tot en met vrijdag door. Verschillende waterexperts vertegenwoordigen Nederland in Stockholm. Zij verzorgen workshops of lezingen en zorgen ervoor dat Nederlandse know-how wordt overgebracht. NWP heeft een lijst op haar website geplaatst met alle Nederlandse bijdragen.